Daniël van de Ven
Daniël van de Ven
Daniël van de Ven
OUD AGENDAITEM

Voor Altijd Rotterdam

Kunsthal Rotterdam - De tentoonstelling ‘Voor altijd Rotterdam’ laat beelden zien van het naoorlogse Rotterdamse havenleven, vastgelegd door fotograaf Daniël van de Ven (1929). Als fotojournalist legt Van de Ven tussen 1947 en 1971, vaak in opdracht van de Holland-Amerika Lijn, vele belangrijke momenten vast. Van oorlogsbruiden die na de bevrijding in 1945 naar hun geliefdes in Canada trekken tot aan de bouw van de s.s. Rotterdam (1956-1959). Kijkend door de lens van Van de Ven komt de Rotterdamse haven van de vorige eeuw tot leven. 

Een selectie van ruim dertig foto’s – zwartwit en een aantal in kleur – laat een overzicht zien van 25 jaar werk van Daniël Van de Ven. Met een zwak voor de romantiek van de haven geniet hij van de wereld tussen water, land en schepen. De Wilhelminakade is als een tweede thuis voor hem, waar hij veel tijd spendeert. Niet alleen in de haven maar ook aan boord legt hij momenten vast van reizende passagiers en (on)gewone gebeurtenissen. De verhalen achter deze foto’s worden onthuld in de tentoonstelling door middel van enkele audiofragmenten, ingesproken door Van de Ven. 

Daniël van de Ven
Daniël van de Ven (1929) is opgegroeid in Delfshaven, Rotterdam, als zoon van een Rotterdamse zeeman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schiet Van de Ven zijn eerste foto’s en krijgt daarna de smaak te pakken. In 1947 studeert hij af aan de Fotovakschool in Den Haag, waarna hij aan het werk gaat als gediplomeerd fotojournalist en lid wordt van de Nederlandse vereniging van Fotojournalisten. Eerst werkt hij voornamelijk voor kranten, maar gaat later aan de slag voor grote bedrijven zoals de Holland-Amerika Lijn. Op negenentachtig-jarige leeftijd beheert Van de Ven actief zijn archief, een waar levenswerk bestaande uit circa 65.000 negatieven.

Voor altijd Rotterdam is de zien van 19 oktober t/m 26 januari 2020 in Kunsthal Rotterdam. Klik hier voor meer info.