Ursula Jernberg, Aurora (2015)
OUD AGENDAITEM

Vrijplaats bij MIJ

Museum IJsselstein - Van 8 juni t/m 13 oktober 2019 staat Museum IJsselstein (MIJ) in het teken van vrijplaatsen. Met de expositie Vrijplaats bij MIJ onderzoekt MIJ vrijplaatsen in de moderne en hedendaagse kunst en maatschappij. Het idee van een toevluchtsoord, een plek met eigen regels -een vrijplaats- staat aan de basis van deze tentoonstelling. 

De geschiedenis van de stad IJsselstein vormt de aanleiding voor een onderzoek naar vrijplaatsen in de moderne en hedendaagse kunst. IJsselstein was in de 16e eeuw een autonoom gebied, dat niet onder een provincie of de Staten-Generaal viel. Na het ontstaan van de republiek bleef IJsselstein zelfstandig. Hiermee was het in staat om zijn eigen wetten en regels in te stellen en zelf zijn belastingen te innen. Het werd een toevluchtsoord voor velen.  

Voor de tentoonstelling maakt MIJ -naast het museum- gebruik van bijzondere locaties: de zestiende-eeuwse Kasteeltoren, de Stadhuiszolder, de Waag, Coal.2 en diverse winkelpanden in de historische binnenstad van IJsselstein. In de maanden september en oktober krijgt de expositie het karakter van een manifestatie. Tijdens deze periode is het museum een werkplaats en ontmoetingsplek. De nadruk ligt dan op een rijk randprogramma van lezingen, dialoogtafels, diners en filmvertoningen. Hierbij speelt het begrip ‘vrijheid’ een centrale rol.

MIJ vertoont onder andere een documentaire van filmmaker Hito Steyerl. Steyerl is één van de meest vooraanstaande videokunstenaars van dit moment. Ook is er werk van multimediaal kunstenaar Frank Koolen te zien. De basis van zijn werk is steeds dat bijzondere moment uit het dagelijks leven waarop het absurde, het gewone en het magische even samenvallen en een logisch geheel vormen. Fotograaf Ursula Jernberg maakte een intiem portret van de mens in relatie tot de natuur. Daarnaast heeft kunstenaar Henk Wijnen in samenwerking met Museum IJsselstein een divers filmprogramma samengesteld. Dit is in september 2019 te zien in het Fulcotheater van IJsselstein.  

Klik hier voor meer informatie over Vrijplaats bij MIJ, van 8 juni t/m 13 oktober 2019 te zien in Museum IJsselstein.