Foto: Nico Koster/MAI
OUD AGENDAITEM

Wat gebeurde er in Room 902?

Hilton Amsterdam – In het voorjaar van 1969 vertrokken John Lennon en zijn kersverse echtgenote naar Amsterdam voor hun honeymoon-met-een-boodschap. Het koppel verbleef 7 dagen lang in kamer 902 van het Hilton in Amsterdam om een statement te maken voor wereldvrede. Dit deden ze door middel van interviews, muziek, tekeningen en slogans. De beelden van dit verblijf werden gemaakt door beginnend fotograaf Govert de Roos en gingen de hele wereld over.

De verhalende expositie geeft een impressie van de gebeurtenissen van toen en zet die in de context van dat woelige tijdperk, waarin in Amsterdam de Provo-beweging domineerde. In totaal worden vijftig beelden van internationaal bekend geworden fotografen zoals Cor Jaring, Nico Koster, Govert de Roos, Claude Vanheye en de Duitse Elmar Welge, op groot formaat gepresenteerd. Daarnaast worden niet eerder getoonde foto’s uit het archief van Spaarnestad tentoongesteld. Een aantal foto’s zal ook te koop zijn.

De actie van John Lennon en Yoko Ono kreeg destijds veel waardering. Dat werd o.a. in de vorm van bloemen uitgedrukt. Een witte tulp werd symbolisch. Om de legendarische actie levendig te houden wordt er op 28 maart een nieuwe witte tulp, de Peace tulp, gedoopt. De tulp zal de hele maand april voor de entree van Hilton Amsterdam te bewonderen zijn.

De expositie Wat gebeurde er in Room 902? is van 22 t/m 31 maart te zien in Hilton Amsterdam. De expositie is gratis toegankelijk.

Klik hier voor meer informatie.