Tentoonstelling Hanne Darboven: Wende >80<, Foto: Marjon Gemmeke
OUD AGENDAITEM

Wende >80< in het Kröller-Müller

Kröller-Müller Museum - Het Kröller-Müller Museum toont dit seizoen Wende >80<, een tentoonstelling uit 1980-81 van de Duitse kunstenaar Hanne Darboven (1941- 2009). De tentoonstelling is tot en met 15 september te zien in het prentenkabinet van het museum.

Hanne Darboven was een van de radicaalste vertegenwoordigers van de conceptuele kunst. Na haar opleiding aan de kunstacademie in Hamburg verblijft ze in de jaren 60 in New York. Daar raakt ze bevriend met kunstenaars als Sol LeWitt, Carl Andre en Lawrence Weiner. In die periode begint zij aan haar wandvullende systematische tekeningen, met getallenreeksen en soms ook foto’s en aantekeningen.

Wende >80< vormt letterlijk een ‘wende’, of keerpunt in Darbovens oeuvre. Voor de eerste keer zet ze haar reeksen nummers en tekens om in noten. Deze ‘wiskundige’ minimale muziek laat ze vastleggen op elf grammofoonplaten. De muziek kan op de tentoonstelling worden bekeken, bestudeerd én beluisterd.

In Wende >80< heeft Darboven bovendien een aantal bestaande politieke teksten opgenomen Wende >80< verwijst daarmee niet alleen naar een omwenteling in haar eigen praktijk, maar ook naar de actuele politieke situatie van dat moment. Op deze manier bevraagt Hanne Darboven de rol van de kunstenaar: in hoeverre heeft deze een maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheid?

Klik hier voor meer informatie over Wende >80<, van 16 februari t/m 15 september te zien in het Kröller-Müller Museum.