Wright Morris, Dresser Drawer, Ed’s Place, Norfolk, Nebraska, 1947 © Estate of Wright Morris
Wright Morris, Outhouse, Nebraska, 1947 © Estate of Wright Morris
Wright Morris, Tombstone, Arizona, 1940 © Estate of Wright Morris
Amsterdam 24 januari 2020 - 12 april 2020

Wright Morris - The Home Place

Foam - Foam opent het jaar 2020 met de eerste tentoonstelling in Nederland van de beroemde Amerikaanse schrijver Wright Morris. Naast zijn schrijverschap wijdde Morris een korte periode in zijn leven aan de fotografie. Op bijzondere wijze legde hij de armoede en het verval in het Amerika van de jaren ’30 en ’40 vast.

Het eerste wat opvalt aan de foto’s van Morris is de afwezigheid van mensen. Hij fotografeerde veelal stillevens van alledaagse objecten die de sfeer van armoede en verval ademden. Wright Morris documenteerde daarmee op unieke wijze het harde bestaan op het Amerikaanse platteland in de nasleep van de economische crisis van de jaren ’30.

Tijdens een reis door Europa in 1933 fotografeerde Morris voor het eerst. Bij terugkeer in de Verenigde Staten ontwikkelde zijn schrijverschap en fotografie zich gelijktijdig. Morris fotografeerde vooral in de periode 1938-1947. Omdat zijn beeldromans niet goed verkochten, moedigde zijn uitgever hem aan zich volledig op het schrijven te richten. Sindsdien zijn in Amerika een aantal retrospectieve tentoonstellingen aan zijn werk geweid en vormen zijn foto’s onderdeel van belangrijke museumcollecties. Desondanks raakte zijn fotografisch werk geleidelijk aan in de vergetelheid.

Wright Morris – The Home Place is vanaf 24 januari t/m 12 april 2020 te zien in Foam. Klik hier voor meer info.