UNTITLED; A NEW YORK STORY, 2019 oil on paper on panel 30 x 46 cm
UNTITLED; A NEW YORK STORY, 2019 oil on paper on panel 30 x 46 cm
UNTITLED; A NEW YORK STORY, 2019 oil on canvas 30 x 45 cm
OUD AGENDAITEM

Yigal Ozeri - A New York Story

Rutger Brandt Gallery - Rutger Brandt Gallery presenteert met trots A New York Story, de derde solotentoonstelling van de in New York wonende en werkende Israëlische kunstenaar Yigal Ozeri (1958, Tel Aviv). Tijdens deze tentoonstelling laat de inmiddels internationaal gerenommeerde kunstenaar een nieuwe reeks hyperrealistische schilderijen zien.

Tijdens A New York Story, een tentoonstelling met de meeste recente schilderijen van Yigal Ozeri, laat Ozeri een nieuwe creatieve richting zien. Voor de eerste keer in zijn fotorealistische schilderscarrière gebruikt de kunstenaar de stad als achtergrond voor zijn schilderijen waar een vrouwelijk model vaak als onderwerp dient. Er zijn ook schilderijen van alledaagse situaties uit de stad New York, die fungeren als picturaal dagboek van het leven van schilder in deze stad. Hiermee breidt het oeuvre van Yigal Ozeri zich uit, dat voorheen hoofdzakelijk bestond uit schilderijen van Pre-Raphaelesque vrouwen in de natuur.

Ozeri woont al meer dan 30 jaar in New York en heeft een oog ontwikkelt voor de onconventionele momenten van schoonheid in de stad. In zijn nieuwe serie zien we de rouwe kant van New York: de 'Meat Markets' in Chinatown, de verloederde metro, de braakliggende terreinen in Red Hook en ook de traditioneel meer geliefde plekken als Washington Square Park en Dumbo. Het zijn deze ongewone omgevingen waarin Ozeri de gevoeligheid van de 21e eeuw probeert vast te leggen. Het beeld en de composities van Ozeri's nieuwe schilderijen raken de perimeters en conventies van hedendaagse straatfotografie. 

Af en toe openhartig en eerlijk, zoals de man in de metro, soms geënsceneerd, de beelden van A New York Story, zijn gevuld met drama. Duisternis, fluor en natuurlijk licht wedeijveren voor aandacht in de complexe en gelaagde onderwerpen. Het ritme van de stad beweegt zich in een vloeiende manier over het canvas. Het is in deze onverwachte momenten waar Ozeri's composities het sterkst zijn. Hij heeft er voor gekozen om zich te concentreren op dit soort toevallige ontmoetingen, in plaats van ze te negeren. Vreemden hebben hun weg gevonden in zijn composities, die de ware aard van New York laten zien. 

Klik hier voor meer informatie over A New York Story, van 18 mei t/m 22 juni 2019 te zien in Rutger Brandt Gallery.