OUD AGENDAITEM

Zeemeerminnen

Kunst centrum Haarlem - Het Kleinste museum van Haarlem presenteert vanaf zaterdag 29 juni een deel van de privécollectie zeemeerminnen van kunsthistoricus Paul Faber. Te zien zijn beeldjes en afbeeldingen van zeemeerminnen afkomstig uit de hele wereld. Een opvallend stuk in de tentoonstelling is een keramieken beeldje van de orisha Yemaja. De Braziliaanse watergodin Yemaja komt oorspronkelijk uit Afrika, een orisha is een bovennatuurlijk wezen. Ieder jaar wordt in Brazilië een festival aan haar gewijd waarbij priesteressen bloemenoffers aan de zee geven.

De fascinatie van Paul Faber voor de ongrijpbare watergodinnen ontstond in 1980 toen hij in het Tropenmuseum een tentoonstelling inrichtte over moderne kunst in Afrika. Onderdeel van deze tentoonstelling was een serie afbeeldingen uit Congo met zeemeerminnen. Faber vroeg zich af hoe de zeemeerminnen in Afrika waren terechtgekomen. “In de verhalen en mythen over zeemeerminnen kom je bijna altijd twee kanten tegen. Wanneer jij ze ziet kun je fortuin vergaren, maar de ontmoeting kan ook je ziel en zelfs je leven kosten. Ze zijn mooi, aantrekkelijk, verleidelijk, maar ook ongrijpbaar, en gevaarlijk. Een fijne metafoor voor het leven, of de liefde”, aldus Paul Faber.

Ook Haarlem kent haar zeemeerminnen traditie. In 1403 ontvoerden de Haarlemmers een zeemeermin die in Edam was aangespoeld. Nog jarenlang leidde deze meermin een min of meer gelukkig leven in de Spaarnestad. Aan de Nieuwe Gracht in Haarlem staat een beeldje van haar. In de zomer van 2013 maakte Paul Faber met Bert Sliggers de zomertentoonstelling Een zee vol meerminnen in het Teylers Museum.

Klik hier voor meer informatie over Zeemeerminnen, van 29 juni t/m 2 september 2019 te zien in Kunst centrum Haarlem.