Maura Biava, 2014, 3D printed ceramic, wood, plaster, detail
OUD AGENDAITEM

Zero and Five in Galerie Caroline O’Breen

Galerie Caroline O’Breen – In de Amsterdamse kunst- en fotogalerie van Caroline O’Breen is tot halverwege april een solotentoonstelling van de Italiaanse kunstenares Maura Biava te zien: Zero and Five. In deze tentoonstelling worden twee eerdere tentoonstellingen van Biava (Zero en Five) -die telkens de hand van de kunstenaar centraal stelden- gecombineerd.

Maura Biava
Biava (Reggio Emilia, Italië, 1970) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde af aan de Accademia di Brera in Milaan (1992) en aan de Rijksakademie in Amsterdam (1999). Ze kan met recht een multimediale kunstenares genoemd worden: door zich zowel met sculpturen als met fotografie uit te drukken richt zij zich niet alleen op het eindresultaat maar ook op het maakproces. Ze beschouwt het performatieve werkproces als een inherent onderdeel van haar kunstwerken. Bovendien wordt de materie gecombineerd met wiskunde en meetkunde: Biava gebruikt de klei als materie, en de wiskunde als informatie. De afgelopen decennia heeft zij uitvoerig de analytische meetkunde en wiskunde bestudeerd om vormen te kunnen creëren, te kunnen begrijpen en ermee te kunnen werken.

Zero
Zero is een fotografische serie waarin Biava de interactie tussen haar handen en de klei wil tonen. De grondslag van de serie wordt gevormd door een 2D-foto, getiteld Zero#01. Van deze foto is met behulp van een 3D-scanner een sculptuur gecreëerd: Zero#02. In dit werk brengt Biava de oorspronkelijke functie van de handen terug naar het werkproces. Tegelijkertijd vestigt zij daarmee wederom de aandacht op de materie: de klei.

Five
Met Five legt Biava de focus op interactie, in dit geval die tussen de materie en de kunstenaar. In Five#01 zien we de handen van Bavia in contact komen met het materiaal waarmee ze werkt, gegoten in goud. Ook in deze serie ontstaat er een samenspel tussen twee- en driedimensionale vormen. Daarnaast komt het getal vijf terug in de vorm van wiskundige formules.

Klik hier voor meer informatie over de solotentoonstelling Zero and Five van Maura Biava, t\m 13 april te zien in Galerie Caroline O’Breen.