Anti Drone Tent Sarah van Sonsbeeck.
Bart Rutten. Beeld: Ivar Pel.
Klooster Museum Catharijneconvent.

Centraal Museum Utrecht creëert tentoonstelling voor jubileum Museum Catharijneconvent

Deze zomer bestaat het klooster van Museum Catharijneconvent 550 jaar. Dat wordt gevierd met de tentoonstelling Shelter. Voor de tentoonstelling is het museum een samenwerking aangegaan met Centraal Museum Utrecht.  

Moderne kunst speelt met gebouw en collectie
Werken van internationale kunstenaars ontmoeten het klooster en haar unieke collectie. Damien Hirst, Marlene Dumas, Jan Taminiau, Carl Andre, Sarah van Sonsbeeck en Danh Vo bevinden zich straks onder dezelfde houten balken als Rembrandt van Rijn, Pieter Saenredam. Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht, is gastconservator van deze expositie vol onverwachte combinaties.

Rutten liet zich voor Shelter inspireren door de rust, de ruimte en het voormalige gebruik van het eeuwenoude kloostermonument. Voor de tentoonstelling worden moderne topstukken uit het Centraal Museum tussen de kunstschatten van Museum Catharijneconvent geplaatst.

Rutten: ‘Het klooster en de museale schatten enerzijds en de geselecteerde hedendaagse kunst anderzijds profiteren van elkaar. De rust en ruimte van het gebouw voegen aan de beleving van de werken een verstilde en sacrale dimensie toe.’

Monumentaal kloostercomplex
Het gebouw van Museum Catharijneconvent is een van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen van Nederland. In de zeventiende en achttiende eeuw was het klooster een ziekenhuis. Het kreeg de titel Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht en was daarmee de voorloper van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Uitgebreid activiteitenprogramma
Bij de tentoonstelling komt een uitgebreid activiteitenprogramma met concerten, instaprondleidingen, lezingen over kunst en de geschiedenis van het klooster en wandelingen in het middeleeuwse hart van Utrecht. Op 8 en 9 september 2018 wordt de 550ste verjaardag van het gebouw gevierd met een kloosterweekend vol verhalen, muziek en kloosterbier.

De tentoonstelling loopt van 1 juli t/m 9 september 2018.

Klik hier voor meer informatie.