Max Abadian, Manfred Thierry Mugler, creator, 2018 Photo © Max Abadian
Lady Gaga in the video for the song “Telephone” (The Fame Monster album), 2010, directed by Jonas Åkerlund. Outfit: Thierry Mugler, Anniversaire des 20 ans collection, prêt-à-porter fall/winter 1995–1996.

Het bestiarium van Thierry Mugler

Thierry Mugler: Couturissime
Kunsthal Rotterdam
13 oktober 2019 – 8 maart 2020

Programma: Rondleidingen 25 januari, 15, 22 februari

Door: Eline Bingen

Krakend leer, glinsterende pailletten, latex pakken en metalen constructies – De Franse modeontwerper Thierry Mugler schuwt geen enkel materiaal om het menselijke lichaam mee te verheerlijken. Kunsthal Rotterdam roemt zijn Couturissime in een retrospectief waar de nadruk op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties ligt. Geïnspireerd op het dierenrijk en met een vleugje erotiek, laat Mugler je in 6 verschillende ‘acts’ van zijn creatieve smakenpallet proeven, en wanen wij ons als bezoeker eventjes Steve Irwin in zijn bestiarium.  

De tentoonstelling opent, vanzelfsprekend, in act 1 wanneer de zware schuifdeuren achter je het licht uit de gang wegnemen. Dit eerste hoofdstuk is vormgegeven als een gotisch theater. Het idee hierachter is geïnspireerd op een principe uit begin 20e eeuw waarbij couturiers hun nieuwe ontwerpen soms op het toneel presenteerden, waar deze door de sterren van dat moment werden getoond. Je staat in act 1 direct middenin de tentoonstellingsruimte en bent omringt door glazen boxen waarin het licht uit de spots metalen studs doen schitteren. De kostuums in deze boxen zijn waanzinnig. De hoekige afwerkingen van de schouders en heupen, maken het geheel robuust – maar de smalle taille en spitse buste maken het ontwerp op een vreemde manier heel sensueel. Een beangstigende aantrekkingskracht waar ik me nooit eerder van bewust was.

Helmut Newton, Johanna; Vogue (US), November 1995. Photo: © The Helmut Newton Estate. Outfit: Thierry Mugler, Anniversaire des 20 ans collection, prêt-à-porter fall/winter 1995–1996.
Helmut Newton, Johanna; Vogue (US), November 1995. Photo: © The Helmut Newton Estate. Outfit: Thierry Mugler, Anniversaire des 20 ans collection, prêt-à-porter fall/winter 1995–1996.

Net als in het theater scheidt een fluwelen gordijn twee perspectieven. In plaats van een daverend applaus voor de crew, volgt na het sluiten van het gordijn in act 1, de tweede expositieruimte. Act 2 toont Mugler van zijn meest blitse kant. Het felle licht in de tentoonstellingsruimte doet honderdduizenden pailletjes, parels en kristallen oplichten. De aquablauwe muren verenigen videoprojecties van David Bowie en geluidsinstallaties uit videoclips van Lady Gaga. De collectie die hierin is uitgebeeld straalt kracht uit. In plaats van klassieke modellenposes, zijn de mannequins dynamisch geposeerd. Met de benen gestrekt en handen tot aan het plafond reikend, zal elke kant van de handgemaakte creaties gezien worden.

David LaChapelle, Danie Alexander; London Sunday Times, May 1998. Photo: © David LaChapelle. Outfit: Thierry Mugler, Jeu de Paume collection, haute couture spring/summer 1998.
David LaChapelle, Danie Alexander; London Sunday Times, May 1998. Photo: © David LaChapelle. Outfit: Thierry Mugler, Jeu de Paume collection, haute couture spring/summer 1998.

Tijdens mijn bezoek liet ik me vooral leiden door waar mijn ogen me naartoe stuurden. De chronologische volgorde van de acts daarmee achterwege gelaten. Vol bewondering bewoog ik me kriskras door de tentoonstellingsruimte. Zo ging ik van links naar rechts en van act 2 naar act 6, tot mijn oog viel op de ietwat verstopte ruimte die met de gouden letters als nummer 5 bestempeld werd. Act 5 brengt de menselijke en dierlijke verleidingskunst bijeen in de collectie Les Atlantes. Waternimfen, gehuld in schelpenbustiers, loeren je zo mee de oceanische diepte van deze ruimte in. Ze betoveren je met hun looks, dagen je uit en lijken te zeggen: “raak me aan”,  maar je kunt beter bij ze uit de buurt blijven om het tafereel niet te verstoren.

De kostuums uit Thierry Mugler: Couturissime kennen evenveel aantrekkingskracht als afstand. De expositie nodigt uit om in je eigen volgorde een weg te banen door de creatieve uitspattingen van de couturier. Zijn creaties zijn even kenmerkend als avant-gardistisch  en daarmee des te interessanter voor het oog. Iconisch, spannend, uitdagend en sexy: dat is het werk van Thierry Mugler.