Zou jij eeuwig willen leven?

INCLUSIEF
BELANGRIJKE INFO
Plaats

Kerkrade

Prijs

€27,50 - Regulier

€15,00 - Met Museumkaart

Data

Dit programma is beschikbaar op:

Capsula Mundi - Citelli & Bretzel Capsula Mundi - Citelli & Bretzel
r
Cube design museum - re design death - Mourn (2017) Nienke Hoogvliet Cube design museum - re design death - Mourn (2017) Nienke Hoogvliet
Rondleiding 14, 28 maart

Cube Design Museum - (Re)design Death

“Zou je eeuwig willen leven?” een vraag die uitnodigt tot reflectie tijdens de expositie ‘(Re)design Death’. Laat je rondleiden door het Cube design museum en aanschouw de bijzondere selectie van hedendaags design rond afscheid nemen, sterven, rouwen en herinneren. Designers laten, vaak na een persoonlijke ervaring, zien hoe zij invulling geven aan de behoeften en rituelen die er zijn rondom overlijden.

Halloween, op de voet gevolgd door Allerzielen en het Mexicaanse dodenfeest Día de Muertos: steeds meer Nederlanders versieren jaarlijks hun deur met skeletten, de tuin met grafzerken en andere verwijzingen naar de dood. Bewust nadenken over de eigen sterfelijkheid is daarentegen een stuk minder populair, zo blijkt uit onderzoek. Het bespreekbaar maken van de dood kan echter veel verschil maken in het verminderen van angst voor de dood en het accepteren van sterven als onderdeel van het leven.

Door ontkerkelijking en individualisering vallen traditionele (religieuze) manieren van omgang met de dood steeds meer weg. Sterven en verlies zijn vooral een privézaak geworden. Designers van over de hele wereld reageren 48 objecten op deze ontwikkelingen met nieuwe benaderingswijzen en vooruitstrevende ontwerpen voor producten en concepten die bij dood, rouw en herinneren een rol kunnen spelen. Design vormt zo een krachtig middel voor het opnieuw en persoonlijk invullen van rituelen. Zowel functioneel en technologisch, als poëtisch, belevings- en mensgericht design komt in de tentoonstelling aan bod.