Filmvertoning en rondleiding in het Joods Historisch Museum

INCLUSIEF
BELANGRIJKE INFO
Plaats

Amsterdam

Prijs

€32,00 - Regulier
€15,00 - met Museumkaart

Data

Maak een keuze:

Mr. Joseph Asscher heft de hamer voor de eerste splitsing Foto: 1908 t/m 1911, Stadsarchief Amsterdam Mr. Joseph Asscher heft de hamer voor de eerste splitsing Foto: 1908 t/m 1911, Stadsarchief Amsterdam
r
Onbekend, foto van een groepje poserende diamantbewerkers, waaronder Salomon Blez, in hun werkplaats, circa 1913, Collectie Joods Historisch Museum Amsterdam Onbekend, foto van een groepje poserende diamantbewerkers, waaronder Salomon Blez, in hun werkplaats, circa 1913, Collectie Joods Historisch Museum Amsterdam
Rondleiding 1 maart

Joods Historisch Museum: Amsterdam Diamantstad

De tentoonstelling Amsterdam Diamantstad vertelt het verhaal van de diamantindustrie waar de Amsterdamse joden in de 17e eeuw een grote rol speelden.

De geschiedenis van de Amsterdamse diamantnijverheid is grotendeels een joods verhaal, sinds 1600 spelen joden een belangrijke rol in deze industrie. Het bewerken van diamant was een ambacht waarvoor geen gilde bestond. Joden waren uitgesloten van gilden, waardoor de diamantsector een van de weinige opties was. De arbeidsomstandigheden waren voor de diamantbewerkers zo slecht dat briljantsnijder Henri Polak in 1894 de eerste moderne vakbond opgericht: de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB). Dit jaar viert zij haar 125ste verjaardag. De tentoonstelling toont de affiches, objecten en pamfletten die kunstenaars als Richard Roland Holst en Elie Smalhout in opdracht van de ANDB maakten.

Over het Joods Cultureel Kwartier
Het JCK nodigt zijn bezoekers uit om kennis te maken met de joodse cultuur en geschiedenis, om bestaande kennis te verdiepen en om actief na te denken over culturele diversiteit. Uitgangspunt hierbij is om het joodse verhaal op een positieve manier toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek.    

Filmvertoning: Zoon van Mokum

Op 1 maart duik je in het levensverhaal van diamantbewerker en ANDB vakbondsbestuurder Salomon Rodrigues de Miranda met de documentaire van Saskia van den Heuvel.

Een rondleiding door het museum en een kop koffie of thee is inclusief.