Lezing over de tentoonstelling

INCLUSIEF
BELANGRIJKE INFO
Plaats

Assen

Prijs

€27,50 - Regulier
€15,00 - Met Museumkaart

Data

Dit programma is beschikbaar op:

Willem Roelofs (1822-1897), Het Hunebed van Tynaarlo, 1861, olieverf op doek, 92 x 37 cm, Drents Museum, langdurig bruikleen van Gemeentemuseum Den Haag Willem Roelofs (1822-1897), Het Hunebed van Tynaarlo, 1861, olieverf op doek, 92 x 37 cm, Drents Museum, langdurig bruikleen van Gemeentemuseum Den Haag
r
Alexander Mollinger, Een najaarsdag in Drenthe, 1866, Olieverf op doek, Drents Museum, schenking van de Stichting Vrienden van het Drents Museum Alexander Mollinger, Een najaarsdag in Drenthe, 1866, Olieverf op doek, Drents Museum, schenking van de Stichting Vrienden van het Drents Museum
Lezing 14 februari

Lezing in het Drents Museum: Barbizon van het Noorden

In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 bewonder je een wereld vol idyllische plekjes, betoverende dorpjes en wonderschone landschappen in Drenthe. Conservator Annemiek Rens vertelt tijdens haar lezing over de grote kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw die de rijke Drentse natuur op doek wisten vast te leggen na de ontdekking van de verftube.

Maak tijdens de tentoonstelling een wandeling door het Drentse landschap van rond 1900 en ontdek zo de prachtige heidevelden, hunebedden, akkers en bijzondere dorpen van Drenthe. Schilderijen, grafiek en tekeningen van grote kunstenaars, waaronder Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Julius van de Sande Bakhuyzen en Max Liebermann worden gepresenteerd in combinatie met nog niet eerder getoonde parels uit de rijke collectie van het Drents Museum!

De schilderijen, grafiek en tekeningen die in de tentoonstelling te zien zijn, zijn voor het grootste deel gemaakt in de periode rond 1900. Een periode waarin veel kunstenaar uit binnen- en buitenland, waaronder Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh en Max Liebermann, naar Drenthe trokken om de natuur te schilderen. Het is een beweging die ontstaat nadat de verftube is uitgevonden. Tijdens de lezing vertelt hoofdconservator Annemiek Rens over deze ontwikkeling binnen de kunstwereld en waarom de schilders juist naar Drenthe kwamen. Na de lezing is er ruimte voor het stellen van vragen en aansluitend kun je de tentoonstelling op eigen gelegenheid bezoeken.