Bezoek een van de prachtige wachtkamers, speciaal ontworpen voor de Koninklijke Familie. Samen met onze gids bezoek je een van de wachtkamers in Baarn, Den Haag Hollands Spoor of Amsterdam.

PROGRAMMA
BELANGRIJKE INFO
Plaats

Mogelijk in Baarn, Amsterdam en Den Haag

Prijzen

Op basis van groepsgrootte en aantal gidsen

Data & Tijd

Op aanvraag
info@artifex.nu / 020 - 620 81 12

r
Rondleiding Data op aanvraag

Wachtkamers: Baarn, Den Haag HS of Amsterdam

De wachtkamers bieden een prachtige blik op het reisverleden van de Koninklijke Familie. Bezoek de wachtkamers met een rondleiding door een echte kenner.

Amsterdam
Het stationsgebouw van het Centraal Station in Amsterdam werd in 1881 ontworpen door architect P.J.H. Cuypers uit Roermond. Vijf jaar eerder gaf hij vorm aan het Rijksmuseum. Dit deed hij volgens de hem zo typerende bouwstijl waarin veel invloeden uit de middeleeuwen en de gotiek te herkennen zijn. De hoofdstedelijke bevolking gaf het station de bijnaam ‘Kathedraal’. Het hele ontwerp is tot in de kleinste details doordacht, van de strakke vormgeving van de meubels in de salonruimte in de Koninklijke wachtkamer tot de sierlijke wanddecoraties en de bloemmotieven in het hele stationsgebouw. Ze maken duidelijk dat voor Cuypers de architectuur aan het hoofd van alle kunsten stonden alle vormen van kunst verenigde.


Baarn
Baarn kreeg in 1874 zijn station aan de HIJSM-lijn Amsterdam - Amersfoort. Voor het nabijgelegen Paleis Soestdijk werd hier een koninklijke wachtkamer in gevestigd. Het gebouw weet het dorpse en stadse elementen van Baarn moeiteloos te combineren. Met zijn overstekende daken en bewerkte houten lijsten, de fraaie perronkap, de balkons en de vensters met bovenlichten, heeft het nog  altijd de allure van een grote villa in neorenaissance-stijl. . De vermoedelijke architect van het station en dus ook van de Koninklijke wachtkamer is L. van Gendt. Andere verdiensten van deze architect zijn de ontwerpen van het Concertgebouw, de Hollandsche Manege en het Burgerziekenhuis. Bovendien werkte hij samen met Pierre Cuypers aan het Centraal Station Amsterdam.


Den Haag HS
De Koninklijke Wachtkamer in Den Haag Hollands Spoor werd bij de feestelijke opening op 5 oktober 1893 door prinses Wilhelmina en koningin-regentes Emma een ‘sieraad voor de residentie’ genoemd. De door spoorarchitect D.A.N. Margadant ontworpen wachtkamer is door haar uitbundige decoraties en historische inrichting een uniek voorbeeld van het cultureel erfgoed van de Spoorwegen. De wachtkamer staat symbool voor de vooruitgang en voor de nieuwe uitvindingen tijdens de IndustriëleRevolutie in de tweede helft van de 19de eeuw. De talrijke versieringen in het interieur van het Koninklijk Paviljoen, hun drukke vormen en tot in detail verfijnde bewerkingen behoren tot de best bewaarde voorbeelden van de toen overheersende neorenaissance-architectuur.

Reserveer nu