Lege musea, afgelaste concerten... op dit moment liggen de culturele activiteiten in Nederland stil. Zit jij thuis en kan je wel wat kunst en cultuur gebruiken? Deze inspiratie is quarantaine proof! 

TIPS VOOR THUIS
Bekijk het overzicht:

Klik hier

r
Lezing t/m 30 juni

Boccacio’s verhalen vanuit quarantaine

De Decamerone - Tien mensen die vanwege de pestuitbraak twee weken lang op het Toscaanse platteland in quarantaine zitten. Hierover gaat het boek dat rond 1350 door Boccacio is geschreven. Nog nooit was dit boek relevanter dan nu. Tien mensen, samen in quarantaine, niks anders te doen dan verhalen vertellen, dus dat doen ze dan ook.

De Decamerone, geschreven door Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccacio, is een verzameling van honderd verhalen. Deze verhalen, afkomstig van drie mannen en zeven vrouwen, worden tijdens de veertien dagen dat ze in quarantaine zitten verteld.

De zwarte dood trof Florence in 1348, Italië werd geteisterd door hongersnoden en oorlogen en door de vermindering van beschikbare arbeiders en vaklieden storten de financiële structuur van het land helemaal in. Dit is de periode waarin De Decamerone zich afspeelt. Een land dat volledig instort, en tien mensen die het allemaal proberen te ontvluchten.

Elke dag, behalve op vrijdag (gebedsdag) en zaterdag (toilet-dag), wordt een verhaal verteld. Verhalen over de lust van het leven, over de waanzin in de liefde, over genot en vreugde, over klassenstrijd, loyaliteit en nog zo veel meer.

Elke dag komt om 20:00 een nieuwe aflevering online waar een Nederlandse acteur een van de verhalen voordraagt. De aflevering duren tussen de vijf en acht minuten en zullen blijven komen, totdat de quarantaine over is, of de 100 verhalen zijn verteld.

De verhalen zijn te beluisteren op ita.nl, vpro.nl/mondo en het YouTube kanaal van Mondo