Rondleiding in de wereld van Breitner en Israels

INCLUSIEF
BELANGRIJKE INFO
Plaats

Den Haag

Prijs

€15,00 - Regulier

Let op! exclusief entree. Entree op vertoon van je Museumkaart is gratis

Data

Dit programma is beschikbaar op:

r
Rondleiding 15, 22 februari

Breitner & Israels in Kunstmuseum Den Haag

Duik tijdens deze rondleiding in de wereld van Breitner en Israels, twee gevierde Hollandse kunstenaars die elkaar gedurende hun hele carrière hebben bewonderd, benijd en geïnspireerd – en die dankzij hun jarenlange wedijver het beste in elkaar naar boven wisten te halen. De gids neemt je mee langs de werken van deze twee 19e-eeuwse meesters.

De tentoonstelling ‘Breitner vs Israels - Vriendschap en rivaliteit’ richt zich op de wisselwerking tussen George Hendrik Breitner (1857-1923) en Isaac Israels (1865-1934), die eind negentiende eeuw tot de belangrijkste figuren in de Nederlandse schilderkunst behoren.

Beide kunstenaars genoten hun opleiding in Den Haag, waar Breitner enigszins jaloers moest aanzien hoe de acht jaar jongere Israels met succes zijn intrede in de kunstwereld maakte. Al snel voelt Israels de noodzaak om zijn eigen weg te vinden. Hij verhuist naar Amsterdam, in 1886 op de voet gevolgd door Breitner. Daar bewegen de twee schilders zich in dezelfde kringen, schilderen ze dezelfde (militaire) thema’s en verruilt Israels zijn tekenachtige stijl voor de losse toets van Breitner. In zijn brieven bekent Israels heimelijk dat het werk van Breitner hem zowel inspireert als intimideert. Ervaar tijdens de rondleiding het effect van deze continue spanning op het werk van de twee grootmeesters.