Laat je verrassen door de invloed van Frans Hals op 19e eeuwse kunstenaars. Hij werd door de moderne schilders 150 jaar na zijn dood als grote inspiratiebron gezien.

 

Belangrijke info
Prijs

€17,50    

Plaats

Haarlem

Data & Tijd

9 november

13:30 uur - 15:00 uur
14:30 uur - 16:00 uur

INCLUSIEF
Foto: Museum of Fine Arts, Boston Foto: Museum of Fine Arts, Boston
r
Lezing 9 november

Frans Hals en de Modernen

Tweehonderd jaar na zijn dood werd Frans Hals herontdekt als modern idool. Hij werd bewonderd, zelfs aanbeden door laat 19e-eeuwse kunstenaars als Édouard Manet, Max Liebermann en Vincent van Gogh. Stuk voor stuk waren ze zeer onder de indruk van zijn losse toets en ruwe schilderstijl, die ‘impressionistisch’ overkwam.

Deze tentoonstelling toont de enorme impact van Frans Hals op deze moderne schilders. Voor de eerste keer worden de schilderijen van de beroemde 17e-eeuwse portretschilder gepresenteerd naast reacties op zijn werk uit andere hoogtijdagen van de schilderkunst. Door werken van Frans Hals te zien in relatie tot het virtuoze werk van de kunstenaars die hij inspireerde, wordt inzichtelijk hoe modern Frans Hals was in hun ogen: ‘Frans Hals, c’est un moderne’. De tentoonstelling bevat unieke meesterwerken uit (inter)nationale musea en privécollecties.

Je wordt ontvangen door conservator van de tentoonstelling Marrigje Rikken, zij vertelt je in een half uur meer over de tentoonstelling en de totstandkoming daarvan. Vervolgens neemt een gids je mee op een rondleiding van een uur langs alle bijzondere werken in de tentoonstelling. Je krijgt na afloop een bijzonder magazine mee naar huis. Het inspirerende magazine vertelt het verhaal van hoe de laat 19e-eeuwse moderne meesters hun inspiratie vonden bij de 17e-eeuwse meester Frans Hals.    

Boeken en Beschikbaarheid