Juni en juli zijn prachtige maanden om de verborgen hofjes van Haarlem te ontdekken. De hofjes zijn idyllische plekken met authentieke kleine woningen  rond een gemeenschappelijke, ommuurde binnentuin. Nog leuker is het om deze ontdekkingstocht te doen samen met architectuur-expert Willemijn van Breda.

 

Belangrijke info
Prijs

€ 19,50

Plaats

Haarlem

Data en tijd

Zondag 24 juni
10.15 – 12.30 

Zaterdag 14 juli
10.15 – 12.30 

 

foto: Eric Coolen foto: Eric Coolen
r
Rondleiding Meerdere data

Hofjes wandeling Haarlem

Haarlem is met meer dan twintig hofjes een echte ‘hofjesstad’. Hofjes zijn typisch Nederlandse binnentuinen waarvan de oudste stamt uit 1395. Ze werden gebouwd door christelijke gemeenten en rijke particulieren  als vorm van bejaardenzorg. Oudere weduwen of ongehuwden woonden gezamenlijk op één terrein, waar ze niet vereenzaamden, in een tijd waarin overheidssteun nauwelijks bestond. 

De hofjes liggen door de hele stad verscholen. De bouw is bijna overal identiek: je komt binnen via een poort en daarachter liggen kleine huisjes rondom een centrale tuin. Er heerst een  wonderlijke rust.  Wandel met onze deskundige gids mee van het ene verscholen hofje naar het andere. Tijdens de wandeling leer je alles over de bijzondere gebruiken en geschiedenis van deze verborgen schatten van de stad.

Boeken en Beschikbaarheid