Van 18 april tot en met 30 september 2018 presenteert het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over de relatie tussen de joodse gemeenschap in Nederland en het Huis van Oranje.

INCLUSIEF
Belangrijke info
Prijs

€ 34.50 zonder Museumkaart

€ 19,50 met Museumkaart

Plaats

Amsterdam

Data en tijden

 

Zondag 17 juni

14.00 – 15.30

Zaterdag 7 juli

14.00 – 15.30

Foto: Ruud van Zwet - Joods Historisch Museum Foto: Ruud van Zwet - Joods Historisch Museum
r
Rondleiding Meerdere data

Joden en het Huis van Oranje

De relatie tussen de joodse gemeenschap in Nederland en het Huis van Oranje gaat terug tot de zeventiende eeuw, toen de Portugese en Hoogduitse joden naar de Republiek kwamen. Voor de joden stonden de Oranjes in die tijd borg voor vrijheid, tolerantie en bescherming. In de negentiende eeuw werd de vorst het symbool van de eenheid van het land en nam de verknochtheid aan het Huis van Oranje toe.

Vanuit de joodse gemeenschap verschenen talloze uitingen van liefde voor het koningshuis, van persoonlijke cadeaus tot dankgebeden die op oranje papier werden gedrukt. Het socialisme, dat anti-koningshuis was en onder joden een grote aanhang kreeg, bracht de eerste scheuren in de relatie teweeg, maar de dreiging van het antisemitisme in Duitsland dreef de joodse gemeenschap weer dichter naar de Oranjes toe. De Tweede Wereldoorlog heeft de relatie tussen de joodse gemeenschap en het Huis van Oranje diepgaand beïnvloed.

De tentoonstelling is op 17 april 2018 officieel geopend door Koning Willem-Alexander in de Portugese Synagoge. Ontdek samen met een gids de tentoonstelling en sluit de rondleiding toepasselijk af met koffie/thee en een oranje gebakje in het museum café.

 

Boeken en Beschikbaarheid