Levende standbeelden, performancekunst met hardgekookte eieren en een wereldberoemd blikje ontlasting: het Stedelijk Museum Schiedam toont met de tentoonstelling Manzoni in Holland van 16 februari t/m 2 juni een overzicht van het werk van avant-gardistisch kunstenaar Piero Manzoni. 

INCLUSIEF
Belangrijke info
Locatie

Stedelijk Museum Schiedam

Prijzen

€ 19,50 met Museumkaart
€ 32,- zonder Museumkaart

Data en tijden

14 april 2019
14.00 - 15.30 uur

Is het programma (bijna) volgeboekt? Hou dan onze website in de gaten, er worden mogelijk meer data beschikbaar gesteld.

Credits: YANi, Pantology, 2018, video still Credits: YANi, Pantology, 2018, video still
r
Manzoni in zijn atelier, Milaan, 1958, Fotografie Ennio Vicario - ©Pictoright Amsterdam 2019 Manzoni in zijn atelier, Milaan, 1958, Fotografie Ennio Vicario - ©Pictoright Amsterdam 2019
Rondleiding 14 april 2019

Manzoni in Holland

Manzoni (1933-1963) blikte in de jaren zestig eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Door zijn experimenten met de meest uiteenlopende materialen, zijn interactie met het publiek en zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote kunstvernieuwers van de 20ste eeuw. Telkens draait het om de vraag wat kunst is of zou kunnen zijn.

Het Stedelijk Museum Schiedam laat met deze overzichtstentoonstelling Manzoni’s artistieke ontwikkeling zien. Daarnaast is er aandacht voor samenwerkingen tussen Manzoni en andere kunstenaars, binnen en buiten Nederland. Zo komen de Zero-beweging en de Franse kunstschilder Yves Klein voorbij. Bovendien maakt de bezoeker kennis met latere avant-garde kunstenaars die in Manzoni’s voetsporen traden. Te zien is hoe een nieuwe generatie experimentele kunstenaars kunst maakt van adem, vliegtuigsporen en pindakaas.

Laat je tijdens een rondleiding meeslepen in de materiaalexperimenten van Manzoni. De gids leidt je langs de soms op het eerste oog vreemde kunstwerken en zet aan tot nadenken. Inbegrepen is een ontvangst met koffie of thee en muffin in het museumcafé.

Boeken en Beschikbaarheid