Ontdek het werk van architect Bruno Taut

INCLUSIEF
BELANGRIJKE INFO
Plaats

Amsterdam

Prijs

€37,50 - Regulier
€23,50 - Met Museumkaart

Data

Dit programma is beschikbaar op:

03_GW-29_2005 - ©Brenne Architekten 03_GW-29_2005 - ©Brenne Architekten
r
Glashaus Taut - Aufnahme-Nr. 1.172.175 (© Bildarchiv Foto Marburg) Glashaus Taut - Aufnahme-Nr. 1.172.175 (© Bildarchiv Foto Marburg)
Lezing 7, 14 maart

Museum Het Schip: Bruno Taut

In Nederland kennen we deze creatieve architect misschien nog wel het beste door de kleurrijke ‘Regenboogbuurt’ in Almere.  Taut woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije, maar had een bijzondere band met Nederland. Maak kennis met de wondere wereld van deze totaalkunstenaar in de tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij in het Amsterdamse School Museum Het Schip. Voorafgaand aan je tentoonstellingsbezoek vertelt het Bruno Taut-team je over de precieze invloed van deze sleutelfiguur van de Duitse avant-garde. 

De invloed van Bruno Taut is tot op de dag van vandaag wereldwijd en immens. Hij liet zich graag inspireren door de natuur en kenmerkt zich door zijn baanbrekende en bontgekleurde arbeiders- en stadswijken, zoals het beroemde Gartenstadt Falkenberg in Berlijn en Das Bunte Magdeburg. Vier door hem ontworpen volkswijken in Berlijn staan nu op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. 

Na de Reichstagsbrand in 1933 moest Taut vluchten voor de nationaalsocialisten en belandde hij via Rusland in Japan. De prachtige gebruiksvoorwerpen die hij er maakte van natuurlijke materialen waren, en zijn nog altijd een grote inspiratiebron voor generaties Japanse toparchitecten. Zo beschouwt de wereldvermaarde Kengo Kuma hem als zijn grote voorbeeld. Ook in Turkije, waar hij zijn laatste levensjaren sleet, liet Taut zijn sporen na. Hij werkte er voor president Kemal Atatürk, gaf er les aan de kunstacademie en ontwierp indrukwekkende monumenten en gebouwen.

In Bruno Taut: De fantasie voorbij komen al deze facetten aan de orde. Beroemde, inventieve gebouwen en wijken, zoals het Keulse Glashaus Pavillon, de Hufeisensiedlung en Onkel Toms Hütte in Berlijn, zijn er met internationale bruiklenen, maquettes, foto’s en bouwtekeningen te bewonderen. Evenals veel van zijn interieurs en gebruiksvoorwerpen. Taut was een totaalkunstenaar die ook tekende, decors ontwierp en scenario’s voor film en theater schreef. Ook deze aspecten komen in de expositie aan de orde. Een speciale plek is weggelegd voor het belichten van zijn band met Nederland. Taut was immers een groot bewonderaar van zowel De Stijl als de Amsterdamse School, en met name van Michel de Klerk - de architect van Het Schip. 

Het Bruno Taut-team van het Amsterdamse School Museum verzorgt voor dit programma een introductie tot zijn werk. Na afloop van het tentoonstellingsbezoek kun je genieten van een heerlijke Duitse lunch!