Verdiep je bij de lezing in de historische gebeurtenissen rond Kornwederzand, een bewogen gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de lezing wordt u meegenomen voor een rondleiding.

INCLUSIEF
Belangrijke info
Prijs

€12,50

Plaats

Kornwerderzand

 

Data en tijden

20 oktober

11.00 - 13.30 uur
13.30 - 16.00 uur

r
20 oktober

Kazematten museum

De Kazematten, Bunkers en Omgeving

In 1921 wordt besloten tot de bouw van de Afsluitdijk. Voor de bescherming van ‘Vesting Holland’ wil het departement van Oorlog dat er extra versterkingen in het noorden, bij de Afsluitdijk komt. Om deze reden zijn de vestingwerken, de kazematten, gebouwd.

De Geschiedenis
In eerste instantie hadden de Duitsers weinig belangstelling voor de stelling en was het een bewaakte doorlaatpost. Er waren  kustwacht – en Grenzschutzmanschappen gelegerd. Toen de Duitse krijgskansen keerden (nederlaag bij El Alamein en Stalingrad) werd de stelling vanaf 1943 weer volledig bemand.

De Exposities
In het Kazemattenmuseum zijn verhalen en exposities over de periode vanaf de bouw van de Afsluitdijk t/m de periode van de “Koude Oorlog”. Het doel van deze exposities is het uitdragen en levend houden van de historische gebeurtenissen rond Kornwerderzand.

lezing
"In 1940 valt Duitsland diverse Europese landen binnen en met een tactiek van snelle aanvallen en verplaatsingen lukt het Duitsland om in korte tijd grote delen van Europa te veroveren.
De Duitse Blitzkrieg is een feit.
Toch is er één plek in Europa waar die Blitzkrieg niet verder komt. Het Friese Kornwerderzand. Een detachement van slechts 225 Nederlandse soldaten is in staat om de Eerste Duitse Cavaleriedivisie tegen te houden en te beletten om verder op te trekken richting Noord Holland en de Randstad.
Hoe kon dat?
Na de capitulatie en de daaropvolgende Duitse bezettingsjaren is de omgeving van Kornwerderzand een brandhaard van verzet tegen de Duitse bezetters. Een complete fabriek in Makkum, met het complete personeel, is zelfs het toneel van een langdurig volgehouden uitgangspositie voor diverse (gewapende) verzetsdaden.
Slechts kort voor de bevrijding is door verraad een einde gekomen aan dit verzetswerk en zijn de meeste personeelsleden van de fabriek door de Duitsers gefusilleerd.
PR medewerker Anne van Schepen van het Kazemattenmuseum en Publieksconservator Hans Groeneweg van het Fries Verzetsmuseum zullen gezamenlijk dit verhaal verder uitdiepen en mede plaatsen in het thema van de Maand van de Geschiedenis, Opstand."

 

 

Boeken en beschikbaarheid