Historicus Hanneke Blijham wandelt met je door het historische centrum van Dordrecht. De stad dateert uit de twaalfde eeuw. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als belangrijke handelsstad en stapelplaats en was het een van de zes grote steden van Holland.

Belangrijke info
Prijs

€ 19,50

Plaats

Dordrecht

Data en tijd

23 juni
11.30-13.00 uur 

8 juli
11.30-13.00 uur 

 

r
Rondleiding Meerdere data

Ontdek kunsthistorisch Dordrecht

De eerste vrije Statenvergadering van de Staten van Holland in 1572 heeft plaatsgevonden in Dordrecht. Dit was de eerste daad van politiek verzet tegen de Spaanse soevereiniteit en betekende een keerpunt in de Nederlandse opstand. In  1618 en 1619 vond de Dordtse Synode plaats die o.a. geleid heeft tot de eerste officiële vertaling van de bijbel in het Nederlands (de Statenbijbel). Deze twee gebeurtenissen zijn  voor de geschiedenis van Nederland van groot belang geweest. Later nam het belang van de stad af, maar de binnenstad herinnert nog altijd aan dit rijke verleden.

De gids leidt je langs een aantal Dordtse hofjes (Regentenhof, Arend Maartenszhof en natuurlijk Het Hof van Nederland (Augustijnerklooster). De meeste hofjes zijn absoluut idyllische plekken met authentieke huisjes rond een gemeenschappelijke, ommuurde binnentuin. Hier verdwijnt de drukte van de stad en lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De gids vertelt tijdens de wandeling alles over de bijzondere gebruiken en geschiedenis van deze verborgen schatten van de stad. Bovendien wandel je langs het standbeeld van de romantische Dordtse schilder Ary Scheffer, een rijksmonument. Een bezoek aan de middeleeuwse Grote Kerk is uiteraard niet te missen.

Als afsluiter geniet je vanaf de Groothoofdspoort van het uitzicht op Europa’s drukst bevaren rivierenkruispunt waar Merwede, Oude Maas en Noord samenstromen.

Na afloop kun je eventueel zelf een bezoek brengen aan het Dordrechts Museum!

Boeken en Beschikbaarheid