Wie op de fiets Amsterdam-Noord ingaat, komt een heleboel kunst tegen. Op pleinen en rotondes, op straathoeken en in parken. Er zijn zelfs kunstwerken te vinden aan de gevels van publieke gebouwen. Maar je moet wel góed kijken. Ga mee op ontdekkingsreis door stadsdeel Noord en ontdek alle verborgen schatten.

LET OP!
BELANGRIJKE INFO
Prijs

€ 15,- per persoon
€ 10,- kinderen t/m 12 jaar

Plaats

Amsterdam Noord

Data en tijden

donderdag 30 juni
14.00 - 16.00 uur

zondag 15 juli
11.00 - 13.00 uur

zondag 5 augustus
11.00 - 13.00 uur

zondag 2 september
11.00 - 13.00 uur

zaterdag 15 september
14.00 - 16.00 uur

 

 

r
Rondleiding Meerdere data

Public Art Amsterdam: Noord

Onzichtbaar
In Amsterdam staan meer dan 1500 kunstwerken in de publieke ruimte. Die kunstwerken willen iets betekenen voor onze stad. Maar we zijn er zo aan gewend geraakt om kunstwerken als onderdeel van het stadsbeeld te zien, dat ze ons daardoor niet meer opvallen – ook al komen we er vaak langs.

Stadsdeel Noord en de kunst die daar te vinden is, is exemplarisch voor deze ‘politiek van de onzichtbaarheid’. Het stadsdeel – van oudsher een arbeidersbuurt – is vliegensvlug aan het transformeren. Er zijn bruisende broedplaatsen te vinden, hippe start ups, en steeds meer woningen die alleen voor de hogere middenklasse betaalbaar zijn. De kunstwerken die met de jaren geplaatst zijn in Noord, en soms haast onzichtbaar zijn geworden, markeren die ontwikkeling.


Fietstocht Noord met gids
‘Pay Attention Please’, een initiatief van Public Art Amsterdam, is een tentoonstelling van bestaande en nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte in Amsterdam. Artifex organiseert rondleidingen door verschillende stadsdelen. Tijdens de fietstocht door Noord met het thema (on)zichtbaarheid, hoor je van een gids vergeten verhalen over het stadsdeel en ontdek je allerhande kunstwerken.

De gloednieuwe bakstenen ruïne van Broersen & Lukacs bij metrostation Noorderpark, bijvoorbeeld, ziet eruit alsof hij er altijd al heeft gestaan, en valt dus nauwelijks op. En wat de denken van de street art op de NSDM-werf? Of het werk Noordbeeld van Ellert Haitjema, dat binnen tien minuten na plaatsing al dienst deed als hondenurinoir? Een werk waar je niet omheen kunt in Noord is de knalrode muur van Alfred Eikelenboom. Dat radicale werk hoorde bij zijn serie Utopian models en was ‘een ode aan schoonheid in zijn pure vorm’. Zelf vond hij het een meesterwerk, maar de buurt dacht daar heel anders over.

Start de tour goed met koffie of thee bij Framer Framed, het platform voor kunst en cultuur, met een expositieruimte in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Boeken en Beschikbaarheid