Het hippe Amsterdam-Oost is the place to be, zoveel is zeker. Maar hoe goed ken je de geschiedenis van dit stadsdeel? Wist je bijvoorbeeld dat je in Amsterdam-Oost talloze verwijzingen naar ons koloniale verleden tegenkomt? Ga mee op ontdekkingstocht en hoor de verhalen van vroeger en nu.

Let op!
Belangrijke info
Prijs

€ 15,- per persoon
€ 10,- kinderen t/m 12 jaar

Plaats

Amsterdam Oost

Startlocatie

Drovers Dog (Wibautstraat 206)

r
Rondleiding Meerdere data

Public Art Amsterdam: Oost

Kolonialisme
In Oost herinneren de Indische buurt en de Transvaalbuurt aan een geschiedenis waarin Amsterdam haar invloed uitoefende tot ver buiten de grenzen van Nederland. De schepen van de VOC werden in de 17de eeuw uitgezwaaid op de eilanden Wittenburg, Oostenburg en Kattenburg, waar nu het Scheepvaartmuseum staat. In het Tropenmuseum, Artis en de Hortus Botanicus werden de souvenirs verzameld die de schepen mee terugnamen uit de koloniën. De openbare ruimte van Amsterdam-Oost is doordrenkt met de herinnering aan een tijd die we liefkozend ‘de Gouden Eeuw’ noemen. 

Maar we weten natuurlijk dat die periode een donkere kant had: met slavernij, onderdrukking en afgedwongen monopolies op handelswaar. Verschillende plekken in Oost herinneren ook aan déze geschiedenis, waar we doorgaans liever niet over praten.

Fietstocht Oost met gids
‘Pay Attention Please’, een initiatief van Public Art Amsterdam, is een tentoonstelling van bestaande en nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte in Amsterdam. Artifex organiseert rondleidingen door verschillende stadsdelen. Tijdens de fietsroute in Oost krijg je – onder meer door kunst in de publieke ruimte – een beeld van de transformatie van de buurt, van de geschiedenis van het koloniale verleden en hoe deze doorwerkt tot op de dag van vandaag. 

Je komt onder anderen langs het mozaïek van Nelson Mandela in de Transvaalbuurt: een eerbetoon aan de eerste zwarte president van Zuid-Afrika dat door buurtbewoners werd gekozen als symbool van de buurt. En langs het  reliëf  boven  de  hoofdingang van  het  Tropenmuseum  waar  VOC-koopman  Jan Pieterszoon  Coen  waakt. Zijn heldenstatus  wordt opnieuw  bevraagd en daarmee is een kritische  blik  op  kunst  in de  openbare  ruimte vereist. Krijgt het metaal DOE IETS van Serge Verheugen, bevestigd aan het viaduct onder de drukke Wibautstraat, in deze context een nieuwe betekenis? Eindig je tocht bij Huize Frankendael, gebouwd in de Gouden Eeuw en het laatst bestaande buitenhuis van Amsterdam met prachtige tuin en park om alle indrukken te verwerken en tot rust te komen.

Eindig de tour bij Huize Frankeldael, de enig overgebleven buitenplaats in de Watergraafsmeer. De prachtige tuin is altijd open en het huis is op zondagen te bezichtigen. 

 

LET OP: Laatste kans! De fietstour door Oost op 23 september, in het laatste weekend van PAA, is gratis. Aanmelden gewenst via:

https://www.facebook.com/events/254192782045971/