Buiten de ring is een gebied waar veel Amsterdammers alleen komen als ze er écht moeten zijn. Jammer eigenlijk. Want wie echt geïnteresseerd is in de geschiedenis, moet juist naar de buitenwijken gaan. Dan trekken alle opeenvolgende stadsuitbreidingen en bouwstijlen langs. Ga mee op ontdekkingsreis door West en laat je verwonderen.

LET OP!
Belangrijke info
Prijs

€ 15,- per persoon
€ 10,- kinderen t/m 12 jaar

30 september: gratis

Plaats

Amsterdam West
Startpunt: Cascoland, Piet Paaltjenspad 1

Data en tijd

zondag 8 juli
11.00 -13.00 uur

zondag 12 augustus
11.00 -13.00 uur

Zondag 9 september
11.00 -13.00 uur

Zondag 30 september (gratis)
11.00 -13.00 uur 

r
Rondleiding Meerdere data

Public Art Amsterdam: West

Een ringweg is, vertaald naar het Engels, een beltway: een riem die als een weg om de stad zit. Het is een twijfelachtige vertaling aangezien een riem verstelbaar is, een prettige eigenschap wanneer een stad uitdijt. De A10 kan niét versteld worden, al was dat voor een wijk als Bos en Lommer in Amsterdam-West een uitkomst geweest: de ring snijdt het gebied in twee delen.

Fietstocht West met gids
‘Pay Attention Please’, een initiatief van Public Art Amsterdam, is een tentoonstelling van bestaande en nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte in Amsterdam. Artifex organiseert rondleidingen door verschillende stadsdelen. De fietstocht in stadsdeel West doorkruist regelmatig de A10, de snelweg die het gebied in twee delen snijdt. Een gids neemt je mee langs verplaatste en vergeten buitenkunst en communityprojecten in Osdorp, De Aker, Nieuw Sloten en Slotervaart, en laat zo zien dat iets wat ergens buiten ligt, wel dégelijk in het speelveld kan liggen.

Verscholen onder de A10 zit bijvoorbeeld het werk Under Heaven 02 van Leonard Munster. In zo’n tunneltje waar je ’s nachts liever niet komt, sta je plots oog in oog met een práchtige oase. Of wat te denken van Cascoland in de Kolenkitbuurt – een paar jaar geleden nog ‘de slechtste wijk van Nederland’. Dat is een project waarin de publieke ruimte is geclaimd, ingericht en vergroend en dat alles in samenwerking met buurtbewoners. Bij elke stop zal je zien: zet één stap opzij en er ontstaat een nieuwe kijk.

Start de tour goed met koffie of thee bij de glazen kas van Cascoland, een internationaal netwerk van kunstenaars, architecten en ontwerpers, die interdisciplinaire interventies in de publieke ruimte uitvoeren om mensen te wijzen op het bestaan en de mogelijkheden van publieke ruimte. Je eindigt bij het Van Eesterenpaviljoen, waar je op vertoon van je deelnamebewijs gratis naar binnen mag.

 

LET OP: Laatste kans! De fietstour door West op 30 september, in het laatste weekend van PAA, is gratis. Aanmelden gewenst via: https://www.facebook.com/events/459212771216792/

Boeken en Beschikbaarheid