Torenhoge kantoorgebouwen en strakke appartementen van internationale allure: dat is de Zuidas. Daarnaast ligt de woonwijk Oud-Zuid met zijn georganiseerde woonblokken en rode baksteen-huizen van de Amsterdamse School. Twee totáál verschillende buurten naast elkaar. Ga mee op een tocht door het chique Zuid en ontdek beide wijken.    

LET OP!
BELANGRIJKE INFO
Prijs

€ 15,- per persoon
€ 10,- kinderen t/m 12 jaar

Plaats

Amsterdam Zuid

Startlocatie

Restaurant Gustavino

Data en tijden

Zondag 1 juli
11.00 - 13.00

Zaterdag 28 juli
14.00 - 16.00

Zaterdag 18 augustus
14.00 - 16.00

Zondag 2 september
11.00 - 13.00

Zaterdag 22 september
14.00 - 16.00

r
Rondleiding Meerdere data

Public Art Amsterdam: Zuid

Zakendistrict de Zuidas is eeuwig onder constructie: overal waar je kijkt worden nieuwe kantoren of appartementen uit de grond gestampt. Naast die Canary Wharf-achtige hoogbouw, ligt de woonwijk Oud-Zuid, met zijn brede lanen en georganiseerde woonblokken, nauwgezet ontworpen in het befaamde Plan Zuid van architect Berlage uit 1917. De twee wijken staan lijnrecht tegenover elkaar. Maar ondanks de verschillen, zijn beide buurten voorbeelden van een zorgvuldige geplande stadsuitbreiding. Daarom zijn ze zo interessant om naast elkaar te bekijken.

Fietstocht door Amsterdam-Zuid
‘Pay Attention Please’, een initiatief van Public Art Amsterdam, is een tentoonstelling van bestaande en nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte in Amsterdam. Artifex organiseert rondleidingen door verschillende stadsdelen. Tijdens de route door Zuid fiets je met een gids over de Zuidas en pak je een stukje Oud-Zuid mee. Hierdoor krijg je een goed beeld van de verschillen tussen beide buurten. Ook neem je een kijkje bij de kunstwerken in de publieke ruimte: zowel permanente kunst als tijdelijke initiatieven. Deze laatste zijn vooral afkomstig van nóg een route; de GET LOST - art route die kunst in de openbare ruimte genereert door een brug te slaan tussen het bedrijfsleven op de Zuidas en jonge, talentvolle kunstenaars. 

Je komt langs de zes beelden van de Belgische Guillaume Bijl op het Europaplein, bij de entrees van de RAI. Het ene werk is cartoonesk, het andere juist hyperrealistisch, maar allemaal fleuren ze de grauwe RAI-gebouwen enorm op. De drie sculpturen van Hans van de Bovenkamp op het Gustav Mahlerplein vormen door hun speelse – haast barokke – vormen een mooi contrast met de vierkante gebouwen die ze insluiten. Bij het Hourglass gebouw stuit je op iets wel héél bijzonders: een eeuwenoude meteoriet. Het blijkt het werk …looking for the mother load van Marek van de Wetering als onderdeel van de GET LOST - art route. Niét te missen.

Boeken en Beschikbaarheid