‘De stad van de toekomst’, dat moest de Bijlmer vijftig jaar geleden worden. Dat werd het niet. Sterker, de wijk stond jarenlang bekend als getto van Amsterdam. Pas recentelijk is het weer een geliefd stadsdeel geworden. Hoe dat zo komt? Je ontdekt het tijdens de fietstocht door de meest verrassende wijk van Amsterdam.

LET OP!
BELANGRIJKE INFO
Prijs

€ 15,- per persoon
€ 10,- kinderen t/m 12 jaar

29 september: GRATIS

Plaats

Amsterdam Zuidoost

Startlocatie

Voor Hotel Hampton by Hilton Amsterdam/Arena Boulevard

Data en tijden

Zaterdag 21 juli
14.00 - 16.00

Zaterdag 25 augustus
13.00 - 15.00

Zaterdag 8 september 
12.30 - 15.00 

Zaterdag 29 september (gratis)
14.00 - 16.00 

r
Rondleiding Meerdere data

Public Art Amsterdam: Zuidoost

Met torenhoge verwachtingen werd De Bijlmer gebouwd. Op de tekentafel was het een ‘ideale stad’ met veel licht, lucht en ruimte voor alle bewoners. Wonen, werken, verkeer en recreatie waren er gescheiden. Het zou ook een kunstloze stad worden, want De Bijlmer was zó bijzonder dat het een kunstwerk op zichzelf zou worden.

Het liep anders. Niet lang de oprichting werd het concept al als mislukking beschouwd. Jarenlang stond de wijk bekend als ‘getto’, met veel onveiligheid, criminaliteit en drugsoverlast. Ook bewoners voelden zich er onveilig en ze místen juist de kunst.

De afgelopen twintig jaar is de Bijlmermeer op de schop gegaan en is het getransformeerd tot Zuidoost. Vandaag de dag is het in plaats van een kunstlóze stad een van de stadsdelen met de grootste dichtheid openbare kunst. Maar wat zegt dat over kunst in de openbare ruimte?

Fietstocht door Zuidoost
‘Pay Attention Please’, een initiatief van Public Art Amsterdam, is een tentoonstelling van bestaande en nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte in Amsterdam. Artifex organiseert rondleidingen door verschillende stadsdelen. Tijdens de route door Zuidoost met gids leer je de verhalen van vijftig jaar Bijlmer en Zuidoost kennen.

Zo leer je over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname, die terugkomt in het werk Anton de Kom van Jikke van Loon, een ode aan de man die zich inzette voor gelijkwaardigheid en vrijheid van Suriname. En je komt langs een verdwenen kunstwerk: De Grote Glijbaan van Karin Daan, dat onder een metrostation was geplaatst. De gemeente verwijderde dat werk omdat het ‘te gevaarlijk’ zou zijn – wat nogal ironisch is, als je weet wat zich rondom het metrostation allemaal heeft afgespeeld. Ook niet te missen is het werk Zonder Titel, een soort stalen mikadostokjes. Door bewoners ook wel ‘de kruisraket’ genoemd. Genoeg te beleven dus, daar in Zuidoost. 

Eindig de tour bij CBK Zuidoost - al meer dan 25 jaar hét expertisecentrum voor actuele beeldende kunst met interculturele accenten - waar je wordt ontvangen met een kopje koffie of thee en je de tentoonstelling kunt bekijken.

LET OP: Laatste kans! De fietstour door Zuidoost op 29 september, in het laatste weekend van PAA, is gratis. Aanmelden gewenst via: https://www.facebook.com/events/168851793989594/

Boeken en Beschikbaarheid