Het Jodendom en Amsterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Amsterdam, ook wel genoemd bij de liefkozende bijnaam ‘Mokum’, Jiddisch voor ‘plaats’, kent een eeuwenlange Joodse historie. Terwijl Joden op veel plaatsen veracht en verjaagd werden, mochten zij hier wel uitkomen voor hun cultuur en religie.

INCLUSIEF
BELANGRIJKE INFO
Plaats

Amsterdam

Prijs

€ 22,50

Gevel van de Hollandsche Schouwburg, Foto: Ferry André de la Porte Gevel van de Hollandsche Schouwburg, Foto: Ferry André de la Porte
r
Wandeling 4 en 9 mei 2019

Stadswandeling Joods Historisch Amsterdam

In het kader van 4 en 5 mei organiseren wij een uitgebreide stadswandeling. Tijdens de wandeling maak je kennis met de geschiedenis van de Sephardische Joden die uit Spanje en Portugal immigreerden, en met die van de Joden uit Duitsland en Oost-Europa die een eeuw later arriveerden. Beiden hebben prachtige sporen nagelaten rond het Waterlooplein en de Plantagebuurt. Samen met gids Mariska Doesburg verken je, startend bij het Joods Historisch Museum, de buurt en haar historische wortels.

Bewonder de Portugese Synagoge en maak kennis met het beeld van de Dokwerker aan het Jonas Daniel Meijerplein. Struin over het Waterlooplein, waar de arme Joodse gemeenschap alles verhandelde wat los en vast zat. In de groene Plantagebuurt passeren we het Auschwitz-monument en komen we langs de Hollandsche Schouwburg waar Joden in de Tweede Wereldoorlog bijeengebracht werden voor transport naar Westerbork.

Ook steken we tijdens de stadswandeling de Amstel over. In de Nieuwe Kerkstraat, een straat met een volks karakter waar Jiddisch nog lang de voertaal was, maakt je kennis met de vele voormalige winkeltjes, synagogen en Joodse instanties.

Op deze manier biedt de uitgebreide stadswandeling voor iedereen, of je nu voor het eerst in Mokum komt of al bekend bent met de Joodse geschiedenis van Amsterdam, nieuw inzichten.