Rondleiding met gids bij Museum Volkenkunde

INCLUSIEF
BELANGRIJKE INFO
Plaats

Leiden

Prijs

€28,50,- Regulier
€15,00 Museumkaart

Data

Dit programma wordt verplaatst. 

r
Rondleiding Wordt verplaatst

Een Zee van Eilanden: Topstukken uit Oceanië

Museum Volkenkunde presenteert de grote tentoonstelling EEN ZEE VAN EILANDEN - Topstukken uit Oceanië. Een tentoonstelling met stuk voor stuk bijzondere items uit de eigen collectie en een reeks internationale musea zoals Musée du Quai Branly (Parijs, Frankrijk), het Lindenmuseum (Stuttgart, Duitsland) en de Auckland Art Gallery (Auckland, Nieuw-Zeeland).

Laat je door de museumgids meenemen in de wereld van de vier centrale thema’s Water, Thuisgevoel, Herinneren en Ontmoetingen. Op basis van deze thematiek worden 120 intrigerende voorwerpen gepresenteerd die op een kunstzinnige manier zijn vormgegeven. De variëteit is enorm en alles is van een adembenemende schoonheid: van meterslange kano’s peddels en ingenieuze navigatiemiddelen tot sieraden, beelden, boombastdoeken en feestelijke kledingstukken.

Hedendaagse kunst maakt ook deel uit van deze expositie. De live-action video van Lisa Reihana ‘In Pursuit ofVenus (infected)’, gebaseerd op het Franse, 19e-eeuwse, panoramisch behangontwerp Les Sauvages de laMer Pacifique, is een van de indrukwekkendste onderdelen van de expositie. Culturele identiteit, kolonisatie en ontmoetingen tussen Oceaniërs en Europeanen zijn in verschillende scenes verbeeld. Ook het werk van kunstenaars als Taloi Havini en Yuki Kihara verbeeldt de geschiedenis en desastreuze gevolgen van de kolonisatie door het Westen.

Een bijzondere bijdrage levert kunstenaar George Nuku. Zijn grote installatie ‘Bottled Ocean 2120’ met fantasie zeedieren is volledig gemaakt van gerecycled plastic. Het werk drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit. Hoe plastic bezit neemt van de wereld en hoe we ons anders tot onze omgeving en tot het plastic afval zullen moeten verhouden als we de aarde willen behouden.