Rondleiding door Een gelukkige natuur

INCLUSIEF
BELANGRIJKE INFO
Plaats

Dordrecht

Prijs

€27,50 - Regulier
€15,00 - Met Museumkaart

Data

Dit programma is geannuleerd

Willem Bastiaan Tholen - Gezicht op de Veerstraat in Oude Wetering met boten - 1904 - Fondation Custodia, Collection Frits Lugt, Parijs Willem Bastiaan Tholen - Gezicht op de Veerstraat in Oude Wetering met boten - 1904 - Fondation Custodia, Collection Frits Lugt, Parijs
r
Willem Bastiaan Tholen - Twee kinderen met een kraai in het bos – 1895 – bruikleen Particuliere collectie, Dordrecht Willem Bastiaan Tholen - Twee kinderen met een kraai in het bos – 1895 – bruikleen Particuliere collectie, Dordrecht
Rondleiding Geannuleerd

Dordrechts Museum: Willem Bastiaan Tholen - Een gelukkige natuur

Willem Bastiaan Tholen (1860 – 1931) is een van de meest talentvolle kunstenaars van zijn tijd en vooral bekend als schilder van landschappen en water. Dat hij ook sfeervolle stadsgezichten, intieme interieurs en ontroerende portretten schilderde, is tot nu toe onderbelicht gebleven. Met een overzichtstentoonstelling van zijn veelzijdige werken, brengt het Dordrechts Museum hier nu verandering in. Laat je tijdens een rondleiding in het museum meevoeren door de overzichtstentoonstelling die de eigenzinnige impressionist Tholen vanuit een verfrissend perspectief toont.

De tentoonstelling Een gelukkige natuur is een verrassende, hernieuwde kennismaking met een van de meest toonaangevende Nederlandse schilders van de 19de eeuw. Tholen was een veelzijdige kunstenaar met oog voor detail, die zijn schildersoog liet vallen op onderwerpen die tijdgenoten links lieten liggen. Geen wonder dat Tholen diverse prijzen won, of dat zijn kust nog altijd zeer gewild is bij kunstverzamelaars. 

Wie Tholens werken kent, denkt meestal aan schilderijen van Hollandse landschappen en water. Aan Havens vol schepen aan de Zuiderzee, velden en duinen, terwijl juist de grote verscheidenheid van zijn werk de critici destijds al opviel: “Tholen durft álles aan”. In 100 schilderijen, 80 tekeningen en etsen, veelal afkomstig uit particuliere collecties, zijn de verschillende kanten van Tholen in Dordrecht te zien. Zijn werk is een ode aan het Hollandse landschap, maar misschien nog wel meer aan interieurs, gebouwen, mensen, en het leven. Van hun alledaagsheid weet Tholen keer op keer iets bijzonders te maken. Hij schildert ze met een ongekend gevoel voor esthetiek en liefde voor detail, waarbij hij vaak verrassende perspectieven kiest.