Leer over de psychosociale nasleep van de oorlog

INCLUSIEF
BELANGRIJKE INFO
Plaats

Den Haag

Prijs

€12,50

Data

Dit programma is beschikbaar op:

Voormalig kampcommandant K.P. Berg in een interneringskamp voor collaborateurs en oorlogsmisdadigers, Amersfoort, 1945, Sem Presser/Anefo, collectie Nationaal Archief Voormalig kampcommandant K.P. Berg in een interneringskamp voor collaborateurs en oorlogsmisdadigers, Amersfoort, 1945, Sem Presser/Anefo, collectie Nationaal Archief
r
Een collaborateur wordt tijdens de bevrijding opgebracht, Hengelo, 3 april 1945, fotograaf onbekend/Anefo, collectie Nationaal Archief Een collaborateur wordt tijdens de bevrijding opgebracht, Hengelo, 3 april 1945, fotograaf onbekend/Anefo, collectie Nationaal Archief
Lezing 17 maart

Nationaal Archief : WOII lezing

Het is nu 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het Nationaal Archief bewaart met zo’n negen kilometer documenten de grootste collectie oorlogsarchieven van Nederland en toont hiervan tijdens ‘De oorlog die bleef’ de meest geraadpleegde archieven. Leer tijdens een lezing van historicus Ilse Raaijmakers meer over de psychosociale nasleep van de oorlog en de relatie met herdenken. 

Het verhaal van de tentoonstelling ‘De oorlog die bleef’ begint met het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en in Nederlands-Indië. De oorlog is dan echter nog lang niet voorbij;  velen zijn niet teruggekeerd en nabestaanden weten niet wat er met hen is gebeurd. Honderdduizenden Nederlanders worden opgepakt wegens ‘onvaderlandslievend gedrag’ tijdens de oorlog. Goederen, waaronder kunst en sieraden, zijn geroofd of in beslag genomen. Veel is verwoest en er heerst grote schaarste. In Nederlands-Indië breekt na de capitulatie van Japan een nieuwe periode van hevig geweld en grote onzekerheid aan. ‘De oorlog die bleef’ gaat over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten en foto’s worden persoonlijke geschiedenissen verteld over de berechting van (vermeende) collaborateurs, mensen die terugkeerden uit de concentratiekampen, de identificatie van omgebrachte personen en over hoe de naoorlogse periode door mensen uit Nederlands-Indië werd beleefd. Deze verhalen lopen door tot op de dag van vandaag. Want niet alleen directe nabestaanden, maar ook jongere generaties willen weten wat er in de oorlog precies met hun families is gebeurd. Ze gaan daarom op zoek in de archieven.

Op dinsdag 17 maart geeft historicus Ilse Raaijmakers een lezing in het Nationaal Archief. Raaijmakers werkt als beleidsonderzoeker voor Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld. Ook werkt ze nauw samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, onder andere in het project ‘Rituelen’. Tijdens deze lezing gaat ze in op het herdenken en herinneren van oorlogen en de psychosociale gevolgen van oorlog en geweld.