Beeld: Merk Friesland

ARCADIA - Honderd dagen kunst, cultuur en natuur in Friesland

DE cultuurzomer is in het Noorden van ons land weer begonnen met Arcadia! De officiële start, in het eerste weekend van mei, was alvast veelbelovend. De honderd dagen durende cultuurzomer is te bezoeken tot en met 14 augustus in Friesland. Het programma is rijk aan bijzondere theaterstukken, kunstroutes, tentoonstellingen en nog veel meer op verschillende locaties verspreid over de gehele provincie. Niet alleen alle kunstprojecten maken Arcadia de moeite waard om te bezoeken, ook het Friese landschap is een waar kunstwerk op zichzelf. 

De tentoonstelling Paradys, met veel liefde samengesteld door Hans Hartog Jager, is een goed voorbeeld van de perfecte samenkomst tussen Fries landschapsschoon en prikkelende kunstwerken. In de bossen van Oranjewoud staan vijftien zorgvuldig gekozen kunstwerken van onder andere Charles Avery, Diana Scherer, Erik van Lieshout en Alicja Kwade. De naam Paradys (Fries voor Paradijs) verwijst naar de overkoepelende vraag: ‘is het mogelijk om een ideale wereld te scheppen?’. Deze vraag loopt als een rode draad door de gehele tentoonstelling en zet de bezoeker op subtiele wijze aan het denken over thema’s als macht en maakbaarheid. 

Binnen hetzelfde thematische kader daagt ook het podiumkunstenprogramma PAFFF het publiek uit om met andere ogen te kijken naar onze wereld, en hoe dit beeld zich verhoudt tot het idee van ‘de ideale wereld’. PAFFF curator Jonathan Offereins heeft hiervoor een internationaal programma samengesteld, waarbij de grenzen van het theater worden opgerekt. Zo zet de voorstelling Every Body Electric van Doris Uhlich de vooroordelen rondom lichamelijke ‘beperkingen’ volledig op zijn kop, met performers in rolstoelen die je meenemen in een uitzinnige rave. Ook Lotte van den Berg treed letterlijk buiten de gekaderde wereld van het theater door middel van een performatieve wandeling door Leeuwarden, genaamd Building Conversation. Tijdens deze wandeling wordt de relatie tussen mens, natuur, kunst en cultuur vanuit een compleet ander perspectief benaderd. Het theaterstuk Verdriet  van de Zuiderzee is tevens zeker een bezoek waard. Een bijzondere muziekvoorstelling, met wederom met een belangrijke rol voor de natuur. Vernieuwend en provocerend dus; ga het zien, beleven en ervaren tijdens een van de vele voorstellingen van PAFFF!

Tot slot kun je bij een bezoek aan Arcadia niet om Bosk, een wandeld woud, heen. Gedurende de hele cultuurzomer worden meer dan duizend bomen, door een nog groter aantal vrijwilligers, door de stad verplaatst. Het is op deze manier niet de natuur die plaats moet maken voor de mens, maar juist andersom. Kortom een bijzonder project, bedacht door Bruno Doedens, om ons als mens te confronteren met belangrijke vragen als hoe mens en natuur zich tot elkaar verhouden en hoe houdbaar de huidige relatie tussen beiden is. 

Arcadia is een echte aanrader voor alle kunst-, cultuur- en natuurliefhebbers! Naast Paradys, PAFFF en Bosk is er nog veel meer te beleven tijdens de cultuurhonderddaagse, zoals a la campagne in het Fries Museum, IJS en het indrukwekkende GAIA. Haast oren en ogen te kort dus. Gelukkig duurt Arcadia nog bijna de hele zomer!

Voor meer informatie klik hier

Dit artikel is een samenwerking met Merk Friesland.