Open Monumentendag Koninklijke Wachtkamers

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september openen de Koninklijke wachtkamers Amsterdam, Baarn en Den Haag de deuren voor iedereen die deze architecturale parels wil bewonderen. 

Sinds de voltooiing van restauraties aan de stationsgebouwen organiseren cultureel organisatiebureau Artifex en de Nationale Spoorwegen rondleidingen voor de koninklijke wachtkamers. De Koninklijke wachtkamers zijn tijdens het weekend van de Open Monumentendagen voor iedereen geopend. Deze editie van Monumentendag heeft als thema ‘Plekken van plezier: Naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier?’. De rondleidingen zijn ingekort naar 15 minuten zodat iedere bezoeker kan deelnemen en ze zullen frequenter plaatsvinden.

De Koninklijke Wachtkamers zijn tijdens de Open Monumentendag op de volgende tijden geopend; 

• Amsterdam Centraal open van 10.00 - 17.00 uur

• Den Haag Hollands Spoor open van 10.00 - 17.00 uur

• Baarn open van 10.00 - 16.00 uur

Elke 20 minuten start er een instap rondleiding.

Bezoek de website van Open Monumentendag voor een overzicht van alle locaties.  

Koninklijke wachtkamers
De monumentale stationsgebouwen laten zien op wat voor plek de Koninklijke Familieleden wachtten voordat ze deelnamen aan het openbaar vervoer. Elke wachtkamer heeft zijn eigen stijl en kenmerken. Zo kreeg de wachtkamer in Amsterdam de bijnaam ‘Kathedraal’ vanwege de imposante mengeling van gotiek en renaissance, sierlijke wanddecoraties en strakke vormgeving. Baarn kenmerkt zich door de neorenaissance stijl en heeft daardoor een chique serene sfeer. De wachtkamer in Den Haag, geopend door prinses Wilhelmina en koningin-regentes Emma, staat symbool voor vooruitgang en nieuwe uitvindingen. Al deze unieke verhalen maken elk monument zeker een bezoek waard.

Het hele jaar door
Naast de verkortte rondleidingen tijdens de Open Monumentendag, organiseren Artifex en NS het hele jaar door rondleidingen van de verschillende koninklijke wachtkamers. Deze rondleidingen duren een uur en zullen dieper in gaan op de geschiedenis die de wachtkamers rijk zijn. Onder begeleiding van een ervaren gids komen alle details uitgebreid aan bod. 

Voor de reguliere rondleiding van een boekt u hier:

Amsterdam

Den Haag

Baarn 

De Koninklijke Wachtkamer van Den Haag Hollands Spoor is in verband met Prinsjesfestival extra geopend op:

Vrijdag 13 september open van 10.00 – 17.00 uur

Maandag 16 september open van 12.00 – 16.00 uur 

Dinsdag 17 september open van 10.00 – 17.00 uur