Lotte van Eijk (foto: Sabine Metz)
Bruin Parry (foto: Leo Veger)
Breda 09 september 2020 - 29 november 2020

Power to the Models

Stedelijk Museum Breda - In Power to the Models draait fotograaf en curator Jan Hoek de machtsverhoudingen tussen fotograaf en model radicaal om. Niet de fotograaf, maar het model bepaalt het beeld. Jan Hoek wil de macht die een fotograaf heeft onderzoeken en ter discussie stellen. Power to the Models zet aan het denken over macht: zou die bij de fotograaf moeten liggen, of bij de mensen op de foto’s? De tentoonstelling laat een mogelijke toekomst zien waarin het model de fotograaf inhuurt en het beeld bepaalt, in plaats van andersom. 

Jan Hoek (1984) vroeg elf mensen met uiteenlopende achtergronden om zichzelf te laten fotograferen op de manier zoals zij dat zelf willen. De keuze voor de fotograaf, de locatie, aankleding, visagie en presentatievorm liggen volledig bij het model. Hoek is curator van het project, maar de ideeën van de modellen zijn bepalend.  

We zijn eraan gewend dat de fotograaf de voorwaarden bepaalt voor de modeshoot of de nieuwsreportage. De beelden die we in de media zien - of die nou van slumbewoners, sekswerkers of politici zijn - worden meestal gemaakt door fotografen uit het Westen. Overwegend wit, vaak man. Maar die machtsverhoudingen beginnen te schuiven, ziet Hoek.  

Deze verschuiving is ook onderdeel van een bredere maatschappelijke en politieke discussie over macht: wie bepaalt wie er in beeld komt, en op welke manier? Doordat de beperkte blik van de fotograaf bepalend is, kunnen die beelden rolbevestigend of stigmatiserend zijn. Vaak doen ze geen recht aan de individualiteit en diversiteit van mensen. Om dat te doorbreken vroeg Jan Hoek mensen met een profiel dat vaak eendimensionaal in beeld komt, zelf het heft in handen te nemen.  

In de tentoonstelling Power to the Models zien we o.a. Lotte van Eijk, die een instagram-account begon waarop ze als dik fotomodel een beeld van een vrouwenlichaam neerzet dat ze in de tijdschriften nooit tegenkomt. Model Bruin Parry heeft het syndroom van Down en is groot Michael Jackson-fan maar wat gebeurt er als hij zelf de ultieme foto van zichzelf mag organiseren?  

Klik hier voor meer informatie!