New Europe, London, from the series Afropean, 2013 © Johny Pitts, courtesy of the artist.
Amsterdam 18 september 2020 - 01 november 2020

Travels in Black Europe

FOAM - Schrijver en fotograaf Johny Pitts (Sheffield, UK), onderzoekt in Afropean al reizend door Europa het leven van de zwarte gemeenschap. Hij ging op zoek naar de ‘Afropean’ identiteit over het hele continent en reisde van Londen tot Parijs, via Brussel, Amsterdam, Berlijn, Stockholm, Moskou, Rome, Marseille, Madrid en Lissabon. In woord en en beeld schetst hij een onderbelicht verhaal over het continent. Zo reist hij naar Amsterdam om bij The Black Archives te horen over Hermina en Otto Huiswoud, strijders tegen kolonialisme en voor zwart communisme. Hij documenteert Cova Da Moura, de Kaapverdische Favela aan de rand van Lissabon met zijn eigen ondergrondse economie en bezoekt de wijk Clichy Sous Bois in Parijs, waar in 2005 opstanden uitbraken naar aanleiding van de dood van Bouna en Zyed, twee jongens die zich na een achtervolging verborgen voor de politie.    

Foam toont foto’s van Pitts’ zoektocht in combinatie met quotes uit zijn boek en memorabilia van zijn reis. Een selectie van foto’s verscheen in het boek Afropean: Notes From Black Europe uitgegeven door Penguin in 2019 waarvoor Pitts recentelijk werd bekroond met de Jhalak Prize. Pitts is ook de oprichter van online platform Afropean.com.  

Deze tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van Forum on European Culture, georganiseerd door DutchCulture en De Balie. De tentoonstelling is samengesteld door Johny Pitts en Foam.  

Voor meer informatie klikt u hier