Jan Toorop, "Zee en duin bij Zoutelande" (1907). Beeld: Gemeentemuseum Den Haag
OUD AGENDAITEM

Aan zee met Mondriaan en Toorop

Aan de kust van Zeeland vind je brede stranden, fraaie duinen, schilderachtige dorpjes en het befaamde Zeeuwse licht. Niet voor niets kwamen kunstenaars als Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig aan het begin van de vorige eeuw graag op het Zeeuwse eiland Walcheren. Aan de hand van meer dan zestig werken van deze kunstenaars neemt de tentoonstelling Aan Zee u mee op reis langs een schitterend stukje Nederland.

Hoewel ze elk op een ander punt in hun ontwikkeling staan, hebben Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig tussen 1908 en 1915, de tijd dat ze veelvuldig naar Zeeland trekken, een levendig contact met elkaar. Ze doen alle vier inspiratie op in de mooie omgeving en wisselen ervaringen uit. De schilders houden zich in eerste instantie bezig met schilderkunstige problemen van licht en kleur. Hun luministische stijl vullen ze elk op eigen wijze in en de resultaten spreken tot de verbeelding; aan de Zeeuwse kust schilderen ze kleurrijke, fonkelende werken met schitterende lichteffecten.

De Zeeuwse natuur 
Jan Toorop (1858 – 1928) werd in de zomermaanden de spil van de kunstenaarsgroep in de Domburg. In schilderijen en talloze tekeningen brengt hij het landleven van Walcheren en de badgasten aan zee in beeld. In 1908 bezoekt Piet Mondriaan (1872 – 1944) Domburg voor de eerste keer. Hij keert meerdere malen terug naar de kustplaats, waar zijn zeegezichten en duinlandschappen blijk geven van zijn innerlijke beleving van de natuur.
Jacoba van Heemskerck (1876 – 1923) verbleef met haar vriendin Marie Tak van Poortvliet in de kustplaats, en vindt er inspiratie in de Zeeuwse natuur, het duingebied en de karakteristieke bomen. Ferdinand Hart Nibbering (1866 – 1915) is zo enthousiast door het landschap dat hij zelfs een villa in de duinen laat bouwen, en tot aan zijn dood in 1915 komt hij hier elke zomer en hij maakt pointillistische schilderijen waarin hij het heldere licht probeert te vangen.

De tentoonstelling "Aan Zee" loopt van 14 juli t/m 18 november 2018. Klik hier voor meer informatie.