Tekening van Adriaan Koerbagh door Frank Dam
Koerbagh - Willige Rasphuis
Een Ligt Schijnende in Duystere Plaatsen
OUD AGENDAITEM

Adriaan Koerbagh

Spinozahuis –  In oktober dit jaar is het 350 jaar geleden dat vrijgeest Adriaan Koerbagh in het Amsterdamse Willige Rasphuis stierf. Zijn gelijknamige reizende expositie is daarom een eerbetoon aan deze rebelse filosofische denker. De tentoonstelling brengt voor het eerst Koerbaghs originele werken bijeen.

Adriaan Koerbagh (1635-1669) was arts en jurist, en ontwikkelde zich filosofisch tot een verlichte vrijdenker. Een van Koerbaghs idealen was om iedereen toegang tot kennis te geven. Hij schreef zijn twee belangrijkste boeken Bloemhof en Een Ligt Schijnende in Duystere Plaatsen daarom in het Nederlands en niet in het gangbare Latijn. Met zijn kritiek op de kerkelijke en stedelijke autoriteiten en zijn inzet voor een meer democratische samenleving, daagde hij de gevestigde orde in Amsterdam uit. De tolerantie waar Nederland in de Gouden Eeuw bekend om stond, was in Koerbaghs geval ver te zoeken.

Bij de tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten te doen. Zo kunnen bezoekers met een kleine tafelpers, handmatig een passage drukken uit Een Ligt Schijnende in Duystere Plaatsen. Ook zijn er verschillende interessante lezingen bij te wonen.

De tentoonstelling Adriaan Koerbagh is te zien t/m 15 maart 2020 in het Spinozahuis in Rijnsburg. Voor meer informatie, klik hier.