Rembrandt van Rijn, Landschap met stenen brug, ca. 1638. Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt en de heer A. Bredius, Amsterdam
Rembrandt van Rijn, Naakte vrouw rustend op een kussen, ca. 1658. Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt
Rembrandt van Rijn, De drie kruisen, 1653. Legaat van de heer en mevrouw De Bruijn-van der Leeuw, Muri, Zwitserland
OUD AGENDAITEM

Alle Rembrandts

Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld en bovendien het meest representatieve overzicht van zijn gehele oeuvre. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en prenten, dat de hele collectie samen wordt getoond. De tentoonstelling Alle Rembrandts geeft een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en laat zien hoe vernieuwend hij was.

Sinds de recente verwerving van de spectaculaire huwelijksportretten van Marten & Oopjen beheert het Rijksmuseum de grootste collectie schilderijen van Rembrandt ter wereld. De 22 schilderijen, van zijn vroege Zelfportret als jonge man tot zijn late Zelfportret als Apostel Paulus, geven een overzicht van zijn hele leven. Hoogtepunt van de schilderijencollectie vormt Rembrandts allergrootste meesterwerk: de Nachtwacht.

De omvangrijke collectie tekeningen – 60 in totaal - omvat alle periodes en stijlen van Rembrandt waaronder een aantal uitzonderlijke tekeningen uit zijn vroege periode. Van Rembrandts 1300 prenten toont het Rijksmuseum alleen de 300 beste en mooiste exemplaren. Omdat 17de-eeuwse prenten en tekeningen bijzonder kwetsbaar zijn en zeer gevoelig voor licht, worden ze zelden getoond of uitgeleend. Dat het Rijksmuseum nu zijn hele collectie Rembrandt gedurende bijna vier maanden samen presenteert, is een unicum.

De tentoonstelling Alle Rembrandts introduceert Rembrandts leven en werk aan de hand van thema’s. In het eerste deel zien we zijn mijlpalen als beginnend kunstenaar. We kijken over zijn schouder mee in de spiegel. Wie goed kijkt naar zijn vele zelfportretten, ziet zijn groei, zijn ongeëvenaard talent. In een ander deel maken we kennis met zijn omgeving. In zijn jonge jaren oefent Rembrandt met het portretteren van zijn moeder, zijn familie en kennissen, later met zijn vrouw Saskia. Zelfs het ziekbed van zijn vrouw Saskia legt hij op indringende wijze vast. Ook de wereld om hem heen fascineert. Van bedelaars en straatmuzikanten tot landlopers en acteurs, hij maakt talloze portretten van de mensen die hij tegenkomt.

Rembrandt was een begaafd verteller. Zijn verhalen staan centraal in het laatste deel van de tentoonstelling. Als geen ander verstond Rembrandt de kunst de kern van een verhaal te raken. Meestal zijn het oude Bijbelse verhalen als Isaac en Rebekka (ca. 1665 - 1669) en Zelfportret als de apostel Paulus (1661), die hij door het meesterlijk uitdrukken van gebaren en emoties tot menselijke proportie terugbracht, herkenbaar, intiem en invoelbaar. Eerst fijntjes, later met een grovere experimentele techniek. Daarbij zette hij op geniale wijze kleur en lichteffecten in om zijn vertellingen te versterken en tot de essentie terug te brengen.

De tentoonstelling Alle Rembrandts is van 15 februari t/m 10 juni 2019 te zien in het Rijksmuseum Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.