OUD AGENDAITEM

Alles is Rond

Centraal Museum Utrecht - De video installatie en elektronische compositie Alles is Rond, van internationaal vermaarde componist Louis Andriessen en kunstenaar Madelon Hooykaas, beleeft op 5 september zijn première in het Centraal Museum Utrecht. Hooykaas en Andriessen verkennen hierin de relatie tussen Utrecht en zijn natuur en het universum. Beiden groeiden op in Utrecht en keren met deze installatie terug naar de stad van hun jeugd.

Het kunstwerk is onderdeel van een reeks opdrachten van het Centraal Museum Utrecht, waarmee het museum bezoekers de gelegenheid wil bieden om door de ogen van kunstenaars naar de stad te kijken. Video installatie en compositie konden dit jaar worden ontwikkeld voor het Centraal Museum dankzij een genereuze bijdrage van het Mondriaan Fonds en het werk zal worden opgenomen in de collectie. Gaudeamus Muziekweek droeg bij aan de totstandkoming van de compositie.

De première vindt plaats tijdens festival Gaudeamus Muziekweek en Centraal Laat, de programmering voor de eerste donderdagavond in het Centraal Museum. Daar zijn video installatie en compositie t/m 19 januari 2020 te zien en beluisteren. Gaudeamus Muziekweek is een internationaal festival dat de nieuwste muziek van jonge internationale muziekpioniers presenteert.

In de video van Hooykaas wisselen gedetailleerde opnames van natuurschoon in de stad -wuivend riet, stromend water- elkaar af met weergaves van het heelal. De beelden die tot stand kwamen met dank aan Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht, worden op geheel eigen wijze begeleid door de eerste elektronische compositie van Andriessen. Hij liet zich hiervoor inspireren door het geluid van de klokken van de Domtoren vlak na de Tweede Wereldoorlog. De terugkeer van het luiden van de torenklokken maakte een onuitwisbare indruk op de destijds vijfjarige Andriessen en samen met componiste Malu Peeters werkte hij dit uit tot een bijzonder muziekstuk.

Klik hier voor meer informatie over Alles is Rond, van 5 september 2019 t/m 19 januari 2020 te zien in Centraal Museum Utrecht.