ARTZUID, Elsa Tomkowiak - Passages Insolites, 2016, Courtesy The Merchant House
Amsterdam 17 mei 2019 - 15 september 2019

ARTZUID

ARTZUID - De zesde editie van ARTZUID vindt plaats van 17 mei tot en met 15 september 2019. De Amsterdam Sculptuur Biënnale presenteert een belevingstentoonstelling met meer dan zestig figuratieve beelden en ruimtelijke installaties.

Het hart van de tentoonstelling ligt in Berlage’s monumentale Plan Zuid met de lommerrijke Apollolaan en Minervalaan. Hier zijn in de groene ruimte theatrale opstellingen te zien van moderne en hedendaagse figuratieve beelden. Deze worden afgewisseld met interactieve ruimtelijke installaties. Nieuw is een pleinenroute met kunstwerken die een verbinding maken met de geschiedenis, cultuur en architectuur van de buurt. Daarnaast markeren solopresentaties van internationaal bekende kunstenaars de 2.5 kilometer lange route vanaf het Museumplein tot de Zuidas. ARTZUID omvat een uitgebreid randprogramma met onder meer artist talks, debatten, educatief programma, kunstwandelingen en -happenings. De tentoonstelling is 24/7 gratis toegankelijk.

Op ARTZUID zal werk te zien van internationaal vermaarde kunstenaars, onder wie Jan Fabre, Gloria Friedmann, Takashi Murakami, Yubi Kirindongo, Nancy Rubins, Elsa Tomkowiak, Franz West, Dan Graham, Johan Tahon en Matthew Monahan. Een aantal van hen zal speciaal voor ARTZUID nieuw werk maken. Nieuw werk zal ook te zien zijn van de in Nederland werkende kunstenaars Gabriel Lester, Sachi Miyachi en Ivan Cremer.

Berlage’s Plan Zuid kenmerkt zich door monumentaal opgezette lanen, buurtpleinen en veel groen. Voorwaarden voor een gezonde leefomgeving; om te ontspannen, te wandelen, te spelen en een praatje te maken volgens de ontwerper van dit Amsterdamse stedenbouwkundig erfgoed. Tegenwoordig wordt er niet meer zoveel gebruik gemaakt van die oorspronkelijk bedoelde functies. Mensen zijn te druk en op zichzelf gericht. Maar dankzij de kunstwerken die de buurt van half mei tot half september domineren, herleven de lanen en pleinen tot plekken van verbinding. De inrichting van de groepstentoonstelling is geïnspireerd op 17e eeuwse Italiaanse tuinen, met associaties van een labyrint vol vermaak. Zo transformeert ARTZUID de omgeving tot de tuinen van Amsterdam Zuid. De figuratieve beelden waarmee mensen zich kunnen vereenzelvigen maken de tentoonstelling makkelijk toegankelijk voor iedereen. De ruimtelijke installaties voegen daar een spannende interactieve beleving aan toe. Zo is deze editie van ARTZUID niet alleen een aantrekkelijk sculptuurpodium voor kunstkenners, maar verleidt de tentoonstelling ook tot vrolijk stemmend kunstkijken en genieten voor iedereen.

ARTZUID vindt plaats van 17 mei t/m 15 september 2019.

Klik hier voor meer informatie.