Zondag, Foto: Sjaak Verboom
OUD AGENDAITEM

Bij ons in de Biblebelt

Museum Catharijneconvent - Deze zomer neemt Museum Catharijneconvent je mee op reis door de Nederlandse Biblebelt, het gebied waar veel orthodoxe christenen wonen. Hier wordt de Bijbel letterlijk genomen. Wie zijn de mensen van de Biblebelt, wat zijn hun dilemma’s en waar komen hun opvattingen vandaan? Vindt in de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt de antwoorden op deze vragen en ontdek het deel van Nederland waar de ideeën van de jaren zestig weinig vat op hebben gekregen.

De Biblebelt is een gebied wat zich uitstrekt over Nederland, van Zeeland tot Overijssel. In deze strook wonen veel bevindelijk gereformeerden. In de Biblebelt is zondag nog een echte rustdag, vrouwen dragen er vaak een lange rok en in de huiskamers vind je vaak een orgel in plaats van een tv. Mensen trouwen er doorgaans jong, gezinnen zijn er vaak groter dan gemiddeld, en de vaccinatiegraad is er laag. Ook op andere gebieden maken Biblebelt-bewoners vaak net andere keuzes dan de rest van Nederland: er is een eigen cultuur met een eigen politieke partij (de SGP) die aan invloed wint, eigen scholen, studentenverenigingen, media, zorg, vakanties en winkels.

Bij ons in de Biblebelt geeft een beeld van de leefwereld en de geschiedenis van de bevindelijk gereformeerden. De tentoonstelling toont ook de worstelingen van de bewoners. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met het internet en maatschappelijke ontwikkelingen als homo-emancipatie? Hoe is het om je uit de bevindelijk gereformeerde groep los te maken? En kun je als getrouwde vrouw werken? Aan de hand van films, interviews, objecten uit het dagelijks leven, de geschriften waarop de orthodoxe levensstijl is gebaseerd, maar ook fotografie en kunst is het mogelijk de hedendaagse Biblebelt-bewoner te ontmoeten. Een uitgelezen kans om deze unieke en diverse groep te leren kennen.

De tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt is van 7 juli t/m 22 september 2019 te zien in Museum Catharijneconvent.

Klik hier voor meer informatie.