Lois Cohen en Roma Voss, Odalisque uit de serie Metamorphosis. Foto. Courtesy de kunstenaars. Beeld: Museum Kranenburgh
Atelier Van Lieshout, Penis XL, 2003. Polyester. Courtesy Atelier Van Lieshout. Beeld: Museum Kranenburgh
OUD AGENDAITEM

BLOOT - het kwetsbare lichaam

Museum Kranenburgh - We openbaren onze ziel en zaligheid op Facebook en Instagram, maar blote tepels zijn er strikt taboe. Perfect gefotoshopte lichamen op televisie, in bladen en online maken ons onzeker over het eigen lijf, ongemakkelijk zelfs. Beeldmaker Thomas Widdershoven maakt als gastcurator de tentoonstelling BLOOT waarin hij ons lichaamsbeeld en onze kijk op bloot onder de loep neemt.

Widdershoven gebruikt voor zijn tentoonstelling een uitspraak van bekende Britse schrijver en kunstenaar John Berger: “To be naked is to be oneself. To be nude is to be seen naked by others.” Bloot zijn is jezelf zijn, naakt is zo gezien worden door anderen. Widdershoven: “Ik wil op zoek naar het grijze gebied waar het vrijwel onmogelijk wordt om voorbeelden in te delen in goed of slecht; seksueel of niet-seksueel, shockerend of niet.”

BLOOT toont werk van meer dan vijftig hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. Niet alle kunstwerken tonen letterlijk bloot, maar de verhouden zich wel tot de hedendaagse verwarring over de naakte waarheid. In alle open- en eerlijkheid wordt onze menselijke ongemakken en kwetsbaarheid blootgelegd. 

De tentoonstelling BLOOT - het kwetsbare lichaam is van 14 oktober t/m 3 februari te zien in Museum Kranenburgh. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.