Daan Roosegaarde, 'Space Waste Lab Animatiebeeld' (2018). Beeld: KAF
Daan Roosegaarde, 'Premiere Space Waste Lab' (2018). Beeld: Jacqueline Knudsen
OUD AGENDAITEM

Daan Roosegaarde: Space Waste Lab

De Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde, bekend van bekroonde, interactieve projecten zoals ‘Waterlicht’, ‘Smog Free Project’ en ‘Icoon Afsluitdijk’, kondigt de start aan van een nieuw grootschalig project ‘Space Waste Lab’ bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Space Waste Lab is een lange termijn programma om een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren.  

Op dit moment zweven er meer dan 29.000 objecten, groter dan 10 centimeter, rond in de ruimte. Dat is space junk; afgebroken stukjes van een satelliet of een raket. Dit afval kan, door botsingen met onze huidige satellieten, nog meer ruimteafval veroorzaken en onze digitale communicatie verstoren. Niemand weet hoe ze dit probleem moeten oplossen.

Samenwerking met NASA
Het Space Waste Lab van Daan Roosegaarde is een levend laboratorium dat ondersteund wordt door ruimte-experts zoals ESA, NASA, studenten en bezoekers. Het Living Lab laat het publiek niet alleen kennismaken met ruimteafval als bedreiging, maar ook als een potentiële bron voor nieuwe creativiteit. Fase één begint buiten bij een grote, unieke installatie inclusief LED’s en real-time tracking information. Het Living Lab binnen bestaat uit een educatief programma met een origineel stuk ruimteafval en randprogrammering “Space @ KAF.”

De tentoonstelling “Space Waste Lab” loopt van 5 oktober 2018 t/m 19 januari 2019 te zien zijn in Kunstlinie Almere Flevoland. Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling en verschillende activiteiten.