Aurifries, Dalmatiek, Italïe/Brussel, circa 1500-1520, collectie Domschat Sint-Paulusdom, Münster
OUD AGENDAITEM

De Münster Domschat

Museum Catharijneconvent – Vanaf 8 maart schitteren er in het Museum Catharijneconvent oogverblindende rijkdommen afkomstig uit de schatkamer van de Dom van Münster. De schat, die uit kostbare relieken bestaat, heeft oorlogen, rampspoed en beeldstormers overleefd. Uit oude archieven weten we dat de verzameling van de Utrechtse Domkerk vergelijkbaar was met de schat van de Dom van Münster.

De schatten uit Münster zijn overvloedig versierd met exotische materialen: bergkristal, kokosnoot, goud, parels, ivoor, zilver, edelstenen, Perzische zijde, koraal en antieke gemmen. Voor de gewone gelovigen waren dit soort materialen heel bijzonder en haast onbetaalbaar. Een grote brand en liturgische hervormingen hebben de Münster Domschat aangetast, maar slechts minimaal. Helaas kunnen we dit niet zeggen van de Nederlandse kerkschat. Deze schat heeft de tand des tijds niet doorstaan. Dankzij de topstukken uit de middeleeuwse Domschat van Münster kan het verloren verhaal uit de Nederlandse geschiedenis toch verteld worden. Een van de stukken uit de schat is de befaamde Pauluskop uit 1060. Deze hoofdreliekhouder is een van de oudste ter wereld in zijn soort en bevat een reliek van het hoofd van apostel Paulus, de patroonheilige van de Paulusdom. Tot de topstukken behoren ook de oudste kokosnootreliekhouder ter wereld, een met parels en edelstenen overladen reliekkruis en een fraaie heilige Agnes van goud en zilver. De aanwezigheid van dit soort exotische kleinoden toont aan dat Münster in contact stond met handelsroutes tussen het voormalige Mesopotamië en Europa.

In De Münster Domschat zijn de Utrechtse archiefschat en de Münster rijkdommen samen te bewonderen. Zo geven ze een prachtig beeld van de omvang en grootsheid van een middeleeuwse domschat. Bovendien wordt duidelijk hoe zo’n schat werd gevormd en wat het belang was voor de middeleeuwse samenleving. De bezoeker wordt niet alleen overweldigd door de schoonheid van de topstukken uit Münster, maar krijgt tegelijkertijd inzicht in een verloren verhaal uit de Nederlandse geschiedenis.

De tentoonstelling De Münster Domschat is van 8 maart t/m 10 juni 2019 te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Klik hier voor meer informatie.