Wayne Thiebaud, 'Cakes', 1963. Beeld: Museum Voorlinden
Wassenaar09 juni 2018 - 28 oktober 2018

De zoete schilderijen van Wayne Thiebaud

Museum Voorlinden presenteert met trots het eerste Europese retrospectief van de Amerikaanse meesterschilder Wayne Thiebaud (1920). Thiebaud wordt geroemd om zijn rijke schilderijen van taarten, ijsjes en hotdogs die je doen watertanden. Het Amerikaanse dagelijks leven heeft Thiebaud tot kunst verheven. De carrière van deze invloedrijke Amerikaanse meester omvat maar liefst zeventig jaar en tot op de dag van vandaag, op 97-jarige leeftijd, schildert hij nog dagelijks. Voorlinden brengt zo’n zestig werken bij elkaar uit de jaren 1961 tot 2018.

Thiebaud’s schilderijen van taarten, mensen en landschappen kenmerken zich door een heldere compositie, frisse kleuren en dikke impasto. Zijn onderwerpen schildert Thiebaud met de grootst mogelijke zorg en worden veelal geïsoleerd op het beeldvlak aangebracht. Met name zijn taartschilderijen zijn wereldberoemd. Pasteuze klodders stroperige verf lijken daadwerkelijk op taartglazuur. 

Deze manier van schilderen zorgt ervoor dat de taartjes bijna tastbaar worden en dat je het glazuur van het doek wilt aflikken. Thiebaud noemt zijn techniek ook wel object transference: het overbrengen van het object. Thiebaud is haast een beeldhouwer met verf. Daarnaast is zijn kleurenpalet erg opvallend: pasteltinten en felle kleuren wisselen elkaar af. Schaduwen zijn niet enkel donkere vormen: het zijn regenbogen, bijna aureolen van kleur.

Taarten in dialoog met landschappen 
Thiebaud’s welbekende stillevens van taarten en hotdogs worden getoond in dialoog met zijn portretten en landschappen. Zijn mensbeelden – die hij liever figuren noemt dan portretten – zijn net als zijn stillevens geïsoleerd afgebeeld in een open ruimte met nadruk op de schilderkunstige indruk van het object. In Thiebaud’s landschappen zien we zijn fascinerende kleurgebruik en -combinaties en gevoel voor compositie uit zijn eerdere werken terug.
Deze eerste Europese tentoonstelling wordt een eerbetoon aan de kunstenaar die zijn hele leven heeft gewijd aan de schilderkunst.

De tentoonstelling Wayne Thiebaud is te zien van 9 juni t/m 28 oktober 2018. Kijk hier voor meer informatie.