Wolharige mammoet (Mammuthus primigenius) | illustratie © Kelvin Wilson voor RMO
Amateurarcheoloog op strand ‘De Zandmotor’ | foto © Frans de Winter
OUD AGENDAITEM

Doggerland

Rijksmuseum van Oudheden - De afgelopen miljoen jaar stond de bodem van de Noordzee meestal droog. Mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten, Neanderthalers en de eerste moderne mensen leefden er duizenden jaren in een uitgestrekt en rijk landschap: Doggerland.

Die prehistorische wereld is zo’n 8000 jaar geleden overspoeld door het stijgende zeewater, maar er zijn nog altijd sporen van te vinden op de zeebodem én op het strand. De mooiste en interessantste Doggerlandvondsten zijn samen te zien in de nieuwe tentoonstelling Doggerland.

Je maakt in de tentoonstelling een tijdreis van 1 miljoen jaar die begint in de periode van de ijstijden. Te zien zijn vuurstenen werktuigen waaronder imposante vuistbijlen en fossielen van prehistorische dieren en mensen die er leefden.

Een van de blikvangers is een gereconstrueerde Neanderthaler, geïnspireerd op Krijn, de 50.000 jaar oude ‘eerste Neanderthaler van Nederland’.

De Doggerlandbewoners krijgen na de laatste ijstijd te maken met grote klimaatveranderingen, net als nu. Het zeewater stijgt en na een enorme tsunami verdwijnt Doggerland uiteindelijk in de golven. Uit deze periode zijn er in de tentoonstelling bijlen en werktuigen van vuursteen, been en hertengewei.

Klik hier voor meer info!