Rembrandt, De drie bomen, 1643, Museum Het Rembrandthuis.
Félix Bracquemond, Landschap met naderende onweersbui en ganzen in weide, 1860-1914, Rijksmuseum. Aankoop uit het F.G. Waller-Fonds.
OUD AGENDAITEM

Etsen geïnspireerd door Rembrandt

Expositie ‘Rembrandt in Parijs’ toont etskunst van verschillende kunstenaars, waaronder vanzelfsprekend Rembrandt. Van 1830 tot 1890, twee eeuwen na zijn dood, was er een opleving in Frankrijk onder de Franse kunstenaars, zij raakten geïnspireerd door hem en besloten ook te gaan etsen.

In 1648 werd de Franse Académie opgericht, hier was klassiek georiënteerde kunst van groot belang. De kenmerkende stijl van Rembrandt paste hier niet goed bij en werd niet geaccepteerd of gerespecteerd. Hij was een anti-academische cultfiguur, een kunstenaar die zich niets aantrok van academische regels en de wereld om zich heen heel direct wist te vatten. Een paar kunstenaars die geïnspireerd raakte door deze icoon zijn Édouard Manet, Edgar Degas, Odilon Redon en Theodore Rousseau. In de expositie wordt er gekeken naar de overeenkomsten tussen Rembrandt zijn werk en het werk van deze Franse kunstenaars. 

De School van Barbizon concentreerde zich vooral op Rembrandt zijn etsen en haalde inspiratie uit zijn licht-donkercontrasten, het creëren van meerdere staten van een ets en het experimenteren met verschillende papiersoorten. De invloed van Rembrandt word in die tijd steeds meer voelbaar in Parijs, kunstenaars halen hier inspiratie uit. 

'Rembrandt in Parijs' is te zien van 21 september 2018 tot 6 januari 2019. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.