Mangawaiiti, Nieuw-Zeeland, 2018 © Arja Hop& Peter Svenson &
Residue Amsterdam (detail) 2015-2019 ©Arja Hop & Peter Svenson
Rata, Metrosideros robusta, 2019 ©Arja Hop & Peter Svenson
OUD AGENDAITEM

Florachromes: een verhaal van vier rivieren

Huis Marseille – Het kunstenaarsduo Arja Hop en Peter Svenson onderzoekt met een combinatie van fotografie, alchemie en ecologie hoe planten reageren op de omgeving waarin ze groeien en raken daarbij aan actuele milieukwesties. Het resultaat: poëtische beelden die lijken te bewijzen dat de intensiteit van de plantkleur sterk wordt beïnvloed door de leefomstandigheden van de plant.

In de tentoonstelling Florachromes vormen vier rivieren een verbindende factor: de Amstel en de Waal in Nederland en de Whanganui en de Tamaki op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het duo beschouwt ze als een allegorie voor identiteit, geschiedenis en plaats. Langs de oevers van deze rivieren verzamelden ze bladeren, stengels, bloemen, zaden, vruchten, wortels en schors van de daar groeiende planten en bomen voor hun residuenprocedé. Daarnaast maakten ze analoge foto’s van de omgeving, als context bij de abstracte residuenfoto’s.

Voor hun expositie in Huis Marseille kozen ze verschillende afdruktechnieken en presentatievormen; elke zaal toont een ander aspect van hun onderzoek naar de flora in een bepaald gebied, waaraan zij telkens op een andere fotografische manier gestalte hebben gegeven.

Mensen nemen de natuur vaak voor lief, zeker in de stedelijke omgeving. Hop en Svenson willen mensen anders over planten en bomen laten nadenken, hen laten stilstaan bij de aanwezigheid van de natuur, ook in het dagelijkse straatbeeld. Met het werk dat ze de afgelopen jaren in Nederland en Nieuw-Zeeland maakten, willen ze bijdragen aan dit bewustzijn. Het duo toont zowel engagement met als bewondering voor en verwondering over de schoonheid en de veerkracht van de natuur.

De tentoonstelling ‘Florachromes: een verhaal van vier rivieren’ is te zien t/m 8 maart 2020 in Huis Marseille. Voor meer informatie, klik hier.