Liseth Visser- Saint Peters Daughter
OUD AGENDAITEM

Flower Art Museum verbindt bloemen, literatuur en kunst

Flower Art Museum - Het Flower Art Museum besteedt vanaf 20 april t/m 7 juli 2019 aandacht aan de combinatie van bloemen, literatuur en kunst. Twee tentoonstellingen vertellen elk een eigen verhaal rond deze thema’s. In deze periode zijn er ook diverse activiteiten, zoals lezingen, workshops en een concert.

Fleurs d’espoir – Bloemen van hoop
Het Flower Art Museum presenteert in Fleurs d’espoir – Bloemen van hoop het werk van de veelzijdige Nederlandse kunstenaar Bert van Santen. Een tentoonstelling over hoop en de zoektocht naar een kunstzinnig antwoord op de maatschappelijke problemen van onze tijd. Bert van Santen studeerde Culturele Antropologie maar voelde zich vanaf het begin meer kunstenaar dan wetenschapper. Hij bewandelde vele paden, om ten slotte uit te komen bij de bloem. De gedichten van Charles Baudelaire (1821-1867) inspireerden hem tot de serie Fleurs du Mal: olieverfschilderijen waarin hij onheilspellende ondergronden doorbreekt met bloemen die bijna letterlijk van het doek afspatten. Van Santen maakt ook beelden en opmerkelijke kunstenaarsboeken – intensieve onderzoeksprojecten met diverse materialen die hem tot nieuwe inzichten brengen. Zijn werk is een reflectie op de maatschappij, niet als politiek statement maar als een persoonlijke reactie: het kwaad waarnemen en met schoonheid willen bestrijden. De bloem is hierin het symbool van de hoop.

De taal van bloemen
In de roman The Language of Flowers van de Amerikaanse schrijfster Vanessa Diffenbaugh zijn bloemen gezelschap, geheimtaal en een taal die toveren kan. Victoria, de hoofdfiguur, durft zich door haar traumatische jeugd voor niemand meer open te stellen. Alleen met bloemen kan ze zich uiten.

Het verhaal van dit boek vormt de leidraad van de tentoonstelling De taal van bloemen. Bezoekers worden meegenomen in het leven van Victoria en haar bloemenwoordenboek. De bloemen die een rol spelen in het boek krijgen betekenis, in woord en beeld. Zo ontstaat een unieke tentoonstelling, een visuele vertaling van een literair verhaal over de taal van bloemen. Er is werk te zien van de kunstenaars Teis Albers, An Luthart, Liseth Visser, Maja Vucetic en Heidi Wallheimer.

De tentoonstellingen Fleurs d’espoir – Bloemen van hoop en De taal van bloemen zijn van 20 april t/m 7 juli 2019 te zien in het Flower Art Museum in Aalsmeer.

Klik hier voor meer informatie.